Proxy server

Een proxy server is een server die zich tussen de computer van de gebruiker en het internet bevindt. Een proxy server kan worden gebruikt om internetgebruik te registreren of om de toegang tot een website te blokkeren. Met de firewall van de proxyserver worden bepaalde websites of webpagina's om diverse redenen geblokkeerd.

Proxy servers hebben de volgende functies:

  • Firewall en inhoudsfilter:
    Proxy servers worden gebruikt als beveiligingsmechanisme tegen websites die aanstootgevend of schadelijk voor gebruikers of het netwerk kunnen zijn. ISP's of netwerkbeheerders gebruiken proxy servers in een intranetomgeving om de toegang tot dergelijke websites te blokkeren of om de inhoud van aanvragen voor deze websites te filteren.

  • Prestatieverbetering:
    Webpagina's die worden opgevraagd door hosts in het netwerk worden voor een bepaalde tijd in de cache opgeslagen. Als een host dezelfde webpagina opvraagt, wordt de pagina niet opgehaald bij de inhoudsprovider, maar wordt de pagina in de cache gebruikt. Hierdoor worden webpagina's sneller geopend.

Een Proxy server is een hardware of software systeem dat fungeert als intermediair tussen een endpoint (pc, smartphone, server, tablet) en een andere server waar van het endpoint services aanvraagt.
Gebruik van Proxy servers
Binnen bedrijven worden proxy servers gebruikt om controle te kunnen uitvoeren op de netwerken. Proxy servers kunnen gebruikt worden voor het beveiligen van netwerken. Door middel van een proxy kunnen bijvoorbeeld sites die niet bezocht mogen worden uitgesloten worden. In de prive omgeving worden proxy servers vaak gebruikt om anoniem te kunnen serven. Proxy servers worden ingezet voor legale en illegale doeleinden
Proxy servers in bedrijfsnetwerken
Binnen bedrijfsnetwerken wordt de proxy server vaak gezien als een onderdeel van een gateway server die het interne bedrijfsnetwerk van externe netwerken scheidt daarnaast houdt een firewall het netwerk gesloten voor indringers.  Een proxy server kan gebruik maken van dezelfde hardware als de firewall server maar kan ook gebruik maken van een aparte server en verzoeken naar de firewall versturen.
Cache
Proxy servers maken gebruik van een cache om internet gebruikers webpagina’s te kunnen tonen. Als een proxy server een verzoek krijgt en hij vindt een eerder gedownloade webpagina in de cache wordt er gebruik gemaakt van de cache zonder dat er internet gebruik is. Als de pagina niet beschikbaar is in de cache dan wordt er door via een ip adres op de proxy een aanvraag gedaan bij de server op het internet waar de website staat. Zodra de site geladen is stuurt de proxy de bezoeker door naar de site.
De proxy is onzichtbaar voor de gebruiker.
Het voordeel van een proxy server is dat door middel van de cache de responstijd verlaagd kan worden.

 Bookmark and Share

Terug naar het woordenboek

Aansluitend op Proxy Server

My Marqit

Registreer je gratis voor de volgende voordelen:

  • Kosteloos toegang tot alle informatie
  • Onbeperkt downloaden van whitepapers
  • Altijd up-to-date via de Marqit nieuwsbrieven
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord [vergeten?]