Application Service Provider

Een Application Service Provider (ASP) is een bedrijf dat particulieren of ondernemingen via het internet toegang biedt tot applicaties en gerelateerde diensten die anders zouden moeten zijn gevestigd in hun eigen onderneming of computers.

ASP-diensten zullen naar verwachting een belangrijk alternatief voor de kleinere bedrijven met lage budgetten voor informatietechnologie en voor grotere bedrijven als een vorm van outsourcing zijn.

Kenmerken

De diensten van een Application Service provider worden gekenmerkt door de volgende punten:

  • De klant betaald alleen voor het gebruik van de dienst en hoeft zelf de soft- en hardware niet aan te schaffen
  • De klant heeft via het internet toegang tot de software. De soft- en hardware hoeven niet bij de klant zelf geïnstalleerd te worden
  • Het applicatiebeheer wordt verzorgd. Hieronder valt onder andere onderhoud en installatie, het maken van back-ups en beveiliging

Voordelen

  • Het is voor de klant niet nodig om ICT’ers in dienst te hebben
  • Het beheren van een complexe IT-infrastructuur is niet nodig
  • De klant krijgt diensten aangeboden die (vaak) een hogere beschikbaarheid hebben, dan dat er aanwezig is in een gemiddeld midden- en klein bedrijf. Hieronder valt onder andere noodstroomvoeding.
  • Doordat de aanbieder de kosten voor infrastructuur kan spreiden over alle klanten, heeft de klant lagere beheerskosten.

Definitie Application Service Provider (ASP)

- Applicatie service provider - Een ASP is een soort ISP die niet alleen toegang tot het internet biedt maar ook tot bedrijfstoepassingen, bijvoorbeeld een administratie of voorraadbeheer of een compleet ERP-systeem (application hosting). Wordt ook wel genoemd; application service provisioning, netsourcing. Office 365 via het internet of SAP via het web zijn toepassingen die steeds vaker gebruikt worden. In 2000 leek het gebruik van applicaties via het web maar lastig van de grond te krijgen. Destijds werd er een ASP industry Consortium opgericht om het gebruik van applicaties via het web te versnellen. Tegenwoordig zijn internet verbindingen zo snel dat vrijwel elke applicatie via het web of in de Cloud gebruikt kan worden.

Bron: Computable ICT woordenboek

 

Aansluitend op Application Service Provider

My Marqit

Registreer je gratis voor de volgende voordelen:

  • Kosteloos toegang tot alle informatie
  • Onbeperkt downloaden van whitepapers
  • Altijd up-to-date via de Marqit nieuwsbrieven
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord [vergeten?]