Software as a Service (SaaS)

SaaS, voluit geschreven Software as a Service, is software die aangeboden wordt als een online dienst. SaaS wordt ook wel Software on Demand genoemd. Als er gebruik gemaakt wordt van SaaS dan hoeft de gebruiker de software niet zelf aan te schaffen.

Software as a Service wordt vaak aangeboden in een contract vorm waarbij er per maand, kwartaal of jaar per gebruiker betaald wordt voor het gebruik van de software. De aanbieder van de SaaS oplossing is verantwoordelijk voor het onderhoud, beheer en installatie van de afgenomen applicaties. De gebruiker van de software benadert de  applicaties, waarvoor het contract afgesloten is, via internet

SaaS oplossingen hebben de volgende kenmerken:

 • De SaaS aanbieder zorgt voor het beheer van de afgenomen applicaties. Hij is verantwoordelijk voor het updaten van de software, het maken van back-ups, beveiliging van de applicaties en data die er in de applicaties opgeslagen wordt en de installatie van nieuwe versies.
 • De gebruiker va de software hoeft de software zelf niet aan te schaffen. Er wordt slechts betaald voor het gebruik van de software
 • De hardware die nodig is om de software te kunnen gebruiken wordt niet bij de gebruiker geïnstalleerd maar bij de aanbieder van de oplossingen.
 • De gebruiker heeft via internet of via een VPN verbinding toegang tot de software


Aandachtspunten bij het afsluiten van een SaaS contract:

Beveiliging: Het is natuurlijk van groot belang dat gevoelige data niet op straat komt te liggen. Let daarom op hoe uw SaaS-aanbieder de data beveiligd en wie er toegang heeft tot de data. Belangrijk is het dat u goed let op hoe inlogprocedure er uit ziet en op welke manier data vanuit de SaaS omgeving gedeeld kan worden met andere applicaties en derden.

Beschikbaarheid:
Als u gebruik gaat maken van SaaS let dan goed op de voorwaarden en garanties die de aanbieder geeft voor de uptime van de software. Als er geen internet verbinding heeft dan kunt u ook geen gebruik maken van de aangeboden dienst. Dat zelfde geldt als de er een storing ontstaat bij de aanbieder van de software.

Data
: Als u gebruik gaat maken van nieuwe software moet oude data meestal meegenomen worden. Daarom is het van belang dat u nagaat of oude data geïmporteerd kan worden maar ook of data die u opslaat in de SaaS-oplossing kan worden geëxporteerd als u overgaat naar een nieuwe aanbieder.

De voordelen van een SaaS oplossing zijn:

 • Het is eenvoudig te beheren
 • Er worden automatisch updates gedaan voor de software
 • Er wordt automatisch patch management gedaan voor de software
 • Alle gebruikers hebben altijd dezelfde versie van de software
 • Software is wereldwijd toegankelijk

Definitie - Saas

“Software as a Service is online toegang (ongeacht tijd en locatie) tot een op afstand beheerde applicatie. SaaS staat parallel gebruik toe van eenzelfde applicatie door een groot aantal onafhankelijke gebruikers (klanten), biedt een aantrekkelijke betalingsstructuur vergeleken met de toegevoegde waarde voor de klant en een maakt nieuwe en innovatieve software mogelijk” (Sääksjärvi, M., Lassila, A., and Nordström, H., 2005)


Zie ook:
Cloud computing   |   PaaS    |    IaaS     

 Bookmark and Share

Terug naar het woordenboek

 


Meer over Software as a Service (SaaS)

My Marqit

Registreer je gratis voor de volgende voordelen:

 • Kosteloos toegang tot alle informatie
 • Onbeperkt downloaden van whitepapers
 • Altijd up-to-date via de Marqit nieuwsbrieven
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord [vergeten?]