Applicatie Firewall

Een applicatie firewall is een firewall die de toegang van applicaties tot het besturingssyssteem van een computer bewaakt. Deze firewall biedt een extrabescherming door de controle op de uitvoering van bestanden of de verwerking van gegevens door specifieke toepassingen.

Daarnaast biedt een applicatie firewall nog een ander cruciaal voordeel. Doordat de firewall alle acties vastlegt en deze voorziet van een tijdstempel is er altijd te achterhalen welke acties er op welk moment plaatsgevonden hebben en door wie ze uitgevoerd zijn. Daarmee kan een organisatie voldoen aan bepaalde compliance regels en kunnen de verzamelde gegevens als officieel bewijs dienen wanner regels zijn overtreden.

Er bestaan twee verschillende typen applicatie firewalls, namelijk netwerk gebaseerde applicatie firewalls en host-gebaseerde applicatie firewalls.

Een netwerk-gebaseerde applicatie firewall is een firewall die werkt op de applicatie laag van een computer netwerk. Deze firewalls staan ook wel bekend als proxy-gebaseerde of reverse-proxy firewalls. Firewalls die bedoeld zijn voor een specifiek deel van een netwerk kunnen ook een andere naam hebben zoals een Webapplicatie firewall.  Applicatie firewalls kunnen vanaf een server gedraaid worden of lokaal op een stand-alone binnen een netwerk geinstalleerd zijn.  Omdat de firewall op de applicatie laag draait kan de firewall de inhoud van verkeer controleren, bepaalde content blokkeren zoals bepaalde websites, virussen en voorkomt het bekende logische fouten binnen client-software.

Netwerk gebaseerde applicatie firewalls draaien op de applicatie laag van een netwerk en controleren daarmee bijvoorbeeld het webverkeer of FTP verkeer. Hierdoor kan een applicatie firewall datapakketten onderscheppen die onderweg zijn naar of van een toepassing. Hierdoor kunnen deze firewalls alle ongewenste verkeer buiten de deur houden.

 

Aansluitend op Applicatie Firewalls

My Marqit

Registreer je gratis voor de volgende voordelen:

  • Kosteloos toegang tot alle informatie
  • Onbeperkt downloaden van whitepapers
  • Altijd up-to-date via de Marqit nieuwsbrieven
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord [vergeten?]