Data Warehousing

Iedere onderneming beschikt over een grote hoeveelheid gegevens. Deze gegevens zijn door de gehele onderneming te vinden. Inkoopgegevens bij de afdeling inkoop, verkoopgegevens bij de afdeling verkoop, financiële gegevens bij de boekhouding, etc…

Sommige gegevens staan op papier en zitten in dossiers en sommige gegevens zitten in computers. De gegevens in de computers zitten in Word bestanden, Excel spreadsheets, boekhoudpakketten, databases, etc… Maar ook buiten de onderneming kom je relevante gegevens tegen. Zoals bijvoorbeeld de statistieken van het CBS. Kortom, je komt op vele locaties een grote verscheidenheid aan gegevens tegen.

Een data warehouse is een computersysteem waarin we alle relevante gegevens bij elkaar brengen. De gegevens zijn dan op één locatie te vinden. Het is dan mogelijk om allerlei verbanden te leggen die je daarvoor niet kon leggen omdat het bij elkaar brengen van de gegevens niet mogelijk was of veel te veel tijd koste.

De gegevens in een data warehouse zijn meestal niet rechtsreeks te benaderen. Een gebruiker heeft meestal toegang tot een specifieke data mart. Een data mart bevat een gedeelte van de gegevens uit een data warehouse. De gegevens die voor de specifieke medewerker relevant zijn. Zo kan een onderneming een data mart laten inrichten voor marketing, waar alle voor marketing relevante gegevens zijn te vinden. En een data mart voor management waar managers de benodigde gegevens terug kan vinden.

Het gebruik van gegevens uit een data warehouse beperkt zich bij de meeste ondernemingen niet tot het hoogste management. Op de diverse niveaus bepalen medewerkers hun handelen aan de hand van de gegevens uit een data warehouse. Welke gegevens een specifieke medewerker kan benaderen is afhankelijk van de verkregen rechten. Aangezien er maar één bron is waar iedereen gebruik van maakt krijgt niemand afwijkende informatie.

Definitie Data warehousing

- Gegevens opslaan - Gegevens figuurlijk opslaan in een pakhuis (information warehouse: een speciale database) zodat zij later kunnen worden geraadpleegd (data mining). Het opslaan is niet zo moeilijk, wel de coordinatie (classification) en het schoonhouden van het pakhuis, zodat iedereen ook inderdaad kan vinden wat hij of zij zoekt.

Bron: ICT woordenboek Computable

 

 


Aansluitend op Data Warehousing

My Marqit

Registreer je gratis voor de volgende voordelen:

  • Kosteloos toegang tot alle informatie
  • Onbeperkt downloaden van whitepapers
  • Altijd up-to-date via de Marqit nieuwsbrieven
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord [vergeten?]