Encryptie

Encryptie (versleuteling) is een proces waarbij informatie onherkenbaar wordt gemaakt om te voorkomen dat onbevoegden de gegevens bekijken of gebruiken, in het bijzonder tijdens de verzending of wanneer de gegevens worden opgeslagen op een draagbaar magnetisch medium. Door middel van encryptie kunnen gegevens tussen twee personen veilig worden uitgewisseld via een onveilig communicatiekanaal, zoals via het internet. Bij encryptie is er een sleutel nodig om de informatie te decoderen. Het doel van encryptie is om ervoor te zorgen dat de gegevens alleen door de personen met de juiste sleutel kunnen worden bekeken. Derden kunnen vanwege de versleuteling deze gegevens niet lezen (ontcijferen). Theoretisch gezien is het mogelijk om zonder de juiste sleutels gegevens toch te decoderen. In de praktijk blijkt dit bijna onmogelijk vanwege de hoeveelheid rekenwerk. Zelfs op de snelste computers kan het ontcijferen miljarden jaren kosten.

Symmetrische encryptie

Bij symmetrische encryptie wordt gebruik gemaakt van dezelfde sleutel, voor zowel het coderen als decoderen van informatie. De sleutel moet worden uitgewisseld via een veilig kanaal, waarbij de sleutel niet onderschept kan worden door derden.

Asymmetrische encryptie

Asymmetrische encryptie werkt middels twee aparte sleutels: één sleutel is om informatie te versleutelen, de andere sleutel wordt gebruikt om de informatie te decoderen (ontgrendelen) of om de identiteit van de afzender te verifiëren. De sleutel voor het coderen wordt ook wel publieke sleutel genoemd. De sleutel voor het decoderen, ook wel private sleutel genoemd, is een geheime sleutel waarmee de informatie kan worden ontcijferd. Het voordeel van asymmetrische encryptie is dat er door middel van het verstrekken van een sleutel bepaald kan worden wie de versleutelde informatie kan lezen en wie de informatie kan versleutelen.

Kennis

 

 

Meer documenten >>

 

Aansluitend op Encryptie

My Marqit

Registreer je gratis voor de volgende voordelen:

  • Kosteloos toegang tot alle informatie
  • Onbeperkt downloaden van whitepapers
  • Altijd up-to-date via de Marqit nieuwsbrieven
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord [vergeten?]