Internet of Things - Internet der dingen (IoT)

The Internet of Things (IoT) is de naam die wordt gegeven aan de situatie waarin apparaten, sensoren en andere ‘dingen’ met het internet in verbinding staan en op die manier ook met elkaar in verbinding staan. De dingen die bij het Internet of Things horen zijn enkel apparaten die kunnen communiceren zonder dat daar menselijke tussenkomst voor nodig is. Voorbeelden die vaak genoemd worden zijn de verwarming en koelkast die met het internet verbonden zijn en daardoor op behoeften van hun gebruikers kunnen inspelen.

Ook wearables behoren tot the Internet of Things en kunnen goed voor het bedrijfsleven ingezet worden. Met deze wearables, zoals Google Glass en de smartwatch, kan veel data verzameld worden, om deze vervolgens te analyseren, de bruikbare informatie hieruit te halen en deze weer te gebruiken bij het nemen van beslissingen.

Definitie Internet of Things

Het Internet of Things (IoT) is een IT concept waarin een toekomst wordt beschreven waarbij alledaagse fysieke objecten zullen worden aangesloten op het internet en in staat zijn om zich te identificeren met andere apparaten. De term is nauw verbonden met RFID als communicatiemethode, maar het kan ook andere technologieën zoals sensoren, draadloze technologieën of QR-codes omvatten.

Het internet van de dingen is belangrijk, omdat een object dat zichzelf kan vertegenwoordigen op het internet meer kan dan het fysieke opbject zelf. Het object kan aangesloten op omliggende objecten en database gegevens. Als er verschillende objecten gezamelijk handelen, dan is noemen we dat "ambient intelligence."


Dit kan uw bedrijf vele voordelen bieden, maar deze datagroei en de verbonden apparaten brengen ook een hoop uitdagingen mee. Deze uitdagingen zijn onder te verdelen in een aantal categorieën.

Security

Op het gebied van beveiliging moeten er nog een hoop aanpassingen worden gedaan om te voorkomen dat hackers vrij spel hebben. De ‘dingen’ van the Internet of Things zijn gewone apparaten die op dit moment nog niet los worden beveiligd. Netwerkbeveiliging is daarom essentieel om bijvoorbeeld te voorkomen dat cybercriminelen de communicatie tussen het apparaat en de server kunnen onderscheppen en op die manier data stelen.

Privacy

Bovendien komt er alleen nog maar meer druk op organisaties te liggen door de nieuwe Europese databeschermingswetgeving die volgend jaar van kracht zal gaan. Deze wet is erop gericht om de de privacy en gegevens van Europese burgers te beschermen tegen misbruik en verlies. Om als organisatie boetes en imagoschade te voorkomen, moet deze wetgeving dan ook serieus genomen worden.

Big Data

Er zullen twee soorten data voortkomen uit the Internet of Things. Ten eerste zal er persoonlijke data van klanten worden verzameld en ten tweede wordt er big data verzameld, die gebruikt wordt om inzichten te verkrijgen en bedrijfsbeslissingen te nemen. Maar hoe moet er eigenlijk omgegaan worden met deze ‘Big Data’? Hoe moet het worden beheerd, waar moet het worden opgeslagen en is daar eigenlijk wel ruimte voor?

Storage management

Deze laatste vraag brengt ons meteen naar de uitdaging van storage management. Door the Internet of Things wordt storage capaciteit steeds belangrijker. Ook komt de focus steeds meer te liggen op methodes om data te verzamelen en te gebruiken.

Netwerk

Het huidige datacenternetwerk voldoet nog niet aan de vereisten van the Internet of Things. Op dit moment is er enkel voldoende bandbreedte voor menselijke interactie met applicaties. Wanneer apparaten binnen the Internet of Things met elkaar gaan communiceren kan het datacenternetwerk dit niet aan.

Meer over Internet of Things

Kennis

 

 

Meer documenten >>

Zie ook

 
 

 

Aansluitend op Internet of Things

My Marqit

Registreer je gratis voor de volgende voordelen:

  • Kosteloos toegang tot alle informatie
  • Onbeperkt downloaden van whitepapers
  • Altijd up-to-date via de Marqit nieuwsbrieven
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord [vergeten?]