LAN/WAN

Een Wide Area Network (WAN) is een geografisch verspreid telecommunicatienetwerk. De term onderscheidt een bredere telecommunicatiestructuur van een local area network (LAN). Een tussentijdse vorm van een netwerk met betrekking tot geografische aspecten is een Metropolitan Area Network (MAN).

Definitie LAN

Local-Area Network - Lokaal netwerk, bijvoorbeeld: ethernet, Token Ring. Lan is inmiddels wat achterhaald omdat tegenwoordig alles door middel van glasvezel of radioverbindingen wordt gekoppeld.  
Bron: ICT woordenboek Computable

 

Een lokaal netwerk (LAN) is een groep van computers en aanverwante apparaten die een gemeenschappelijke communicatielijn of een draadloze verbinding delen. Aangesloten apparaten delen de middelen van een enkele processor of server binnen een klein gebied (bijvoorbeeld in een kantoorgebouw). Over het algemeen heeft de server applicaties en dataopslag die worden gedeeld door meerdere computergebruikers. Een lokaal netwerk kan zowel door slechts twee of drie gebruikers (bijvoorbeeld in een thuisnetwerk) gebruikt worden, als door duizenden gebruikers tegelijk (bijvoorbeeld in een FDDI-netwerk).

Definitie WAN

Wide-Area Network - Netwerk dat een groot gebied bestrijkt; is meestal opgebouwd uit LAN's die verbonden zijn via X.25 of frame relay als cloudverbinding. Oorspronkelijk twee of meer LAN's die verbonden werden met huurlijnen (leased line) nu wordt steeds vaker een speciale dienst van een operator gebruikt om een nationaal of internationaal netwerk  (VPN) voor het gehele bedrijf te realiseren.  
Bron: ICT woordenboek Computable

 

Meer over LAN - WAN

Kennis

 

 

Meer documenten >>

 

Aansluitend op LAN - WAN

My Marqit

Registreer je gratis voor de volgende voordelen:

  • Kosteloos toegang tot alle informatie
  • Onbeperkt downloaden van whitepapers
  • Altijd up-to-date via de Marqit nieuwsbrieven
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord [vergeten?]