Jongeren denken dat hun smartphone veilig is

06-02-2012

G Data steunt Safer Internet Day en geeft jongeren tips voor een veilige smartphone

Volgens onderzoek van Telecompaper heeft meer dan 60% van de Nederlandse jongeren in de leeftijdscategorie 15-29 jaar een smartphone. Dat zijn meer dan 1,8 miljoen jongeren. Volgens Juniper Research heeft minder dan 5% van hen deze smartphones beveiligd met een security software. Dat betekent dat ruim 1,7 miljoen Nederlandse jongeren een onbeschermde smartphone gebruiken. G Data grijpt dit jaar Safer Internet Day aan om jongeren bewuster te maken van de gevaren die gepaard gaan met onbeveiligde smartphones.

Eddy Willems, Security Evangelist bij G Data vertelt: “De jongeren van nu voelen zich thuis op het internet en zien smartphones als een verlenging van hun computer. Nadeel is dat zij zo gewend zijn aan het online leven, dat zij er nauwelijks gevaar zien. Veel jongeren gaan nonchalant om met de beveiliging van hun computer, maar als het gaat om hun smartphone, zien zij zelfs nog minder gevaren. En dat terwijl kwaadaardige apps voor Android en fraude met Wifi-netwerken onder cybercriminelen juist aan populariteit winnen. Dit jaar is Safer Internet Day, dat op 7 februari valt, vooral gericht op de jongere generaties. Daarom vormt deze dag een goede gelegenheid om het te hebben over de risico’s die horen bij surfen met smartphones en tips om de risico’s in te dammen.”

G Data’s top 5 mobile security-tips voor jongeren:

1. Nep-apps
Een veelvoorkomende tactiek van cybercriminelen is het publiceren van nep-apps in Android Markets. Meestal doet zo’n app zich voor als spelletje of ander leuk digitaal ‘hebbedingetje’, maar op de achtergrond belt de app
bijvoorbeeld naar dure 0900-nummers. De schade kan in de honderden euro’s lopen. Het is verstandig om alleen apps te downloaden uit de officële Android Market, die al veel positieve recensies hebben gekregen van gebruikers. Maar zelfs dan is het oppassen geblazen: het is namelijk al gebeurd dat de uitgever een ‘goede’ app na het ontvangen van genoeg positieve recensies in negatieve zin aanpast.

2. Openbare Wifi
Maak zo min mogelijk gebruik van openbare Wifi-netwerken. Deze zijn namelijk bijna nooit voldoende beveiligd. Het is dan ook in de meeste gevallen gemakkelijk voor cybercriminelen om sessies ‘af te luisteren’ en zo achter inloggegevens te komen. Voer in elk geval geen persoonlijke gegevens en wachtwoorden in als je via een openbare Wifi surft. En let er altijd op dat wanneer je gegevens invult, je dit alleen doet op websites die goed versleuteld zijn. Deze sites herken je aan het slotje voor het adres in de adresbalk, en de https:// voor de www. De ‘s’ staat voor ‘secure’ en is een voorwaarde voor het ingeven van gegevens en wachtwoorden.

3. Sociale netwerken
Het is heel gemakkelijk om via je smartphone of tablet altijd in contact te blijven met je vrienden via sociale netwerken. Veel cybercriminelen kennen de aantrekkingskracht van sociale netwerksites en hebben al hun pijlen erop gericht. Zo kunnen zij een schat aan persoonlijke informatie van de netwerken halen die zij zouden kunnen gebruiken voor identiteitsfraude. Voor iedereen, en voor jonge gebruikers in het bijzonder, is het raadzaam om goed na te denken over het ‘posten’ van je precieze locatie. Hiermee verraad je niet alleen waar je bent: je maakt ook duidelijk waar je NIET bent.

4. Wachtwoorden
Bijna alle jongeren hebben meerdere online accounts,voor e-mail, sociale netwerken, online shops, online games, etc. Veel gebruikers hebben slechts één wachtwoord dat voor al deze accounts wordt (her)gebruikt. Dat is erg onverstandig. Er zijn al talloze voorbeelden geweest van online platformen die hun databases niet goed hebben beschermd, waardoor duizenden wachtwoorden van gebruikers in verkeerde handen zijn gevallen. Zorg er dan ook voor dat je voor al je accounts andere inloggegevens gebruikt. Het is natuurlijk niet gemakkelijk om tientallen verschillende wachtwoorden te onthouden, maar als je wat slimme trucs toepast, is het niet moeilijk. Zo zouden wachtwoorden voor Facebook, Twitter en Hotmail er zo uit kunnen zien:
a. Facebook: EddyfacebookWillems35?
b. Twitter: EddytwitterWillems35?
c. Hotmail: EddyhotmailWillems35?

5. Softwarematige beveiliging
Gebruikers van apparaten met het Android-besturingssysteem doen er verstandig aan om beveiligingssoftware op hun apparaat te installeren. Belangrijk is dat de software naast een virusscanner de mogelijkheid biedt om een overzicht te geven van de rechten die al je apps hebben gekregen. Een goed voorbeeld hiervan is G Data MobileSecurity.

My Marqit

Registreer je gratis voor de volgende voordelen:

  • Kosteloos toegang tot alle informatie
  • Onbeperkt downloaden van whitepapers
  • Altijd up-to-date via de Marqit nieuwsbrieven
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord [vergeten?]