Digitaal onderzoek Amsterdamse zedenzaak was enorme klus

12-03-2012

Het digitale onderzoek in de zedenzaak is een gigantische klus geweest. Uit een videopresentatie die justitie vandaag, bij het begin van het proces, gaf bleek dat agenten in de woning van Robert M. en Richard van O. een groot aantal gegevensdragers vonden die zeer goed beveiligd waren.

Er werden onder meer vier computers, waaronder twee laptops, drie externe harde schijven, twee USB-sticks, twee geheugenkaarten, twee videocamera’s , een fotocamera, vier mobiele telefoons, 246 cd-roms en 74 diskettes gevonden. Er werd in totaal 8 terabyte aan gegevens gevonden, hierbij ging het om 46.803 foto’s en 3672 films.
 
M’s computer had vier harde schijven, de meeste mensen hebben er slechts één of twee. Daarnaast vond de politie ook een externe harde schijf die als een soort aparte computer diende. Alle bestanden bleken versleuteld, iets waar volgens justitie veel kennis, tijd en geld voor nodig is om het zo te organiseren.
 
Een goed  verstopt bestand was leeg. Na onderzoek bleek dat het was gewist ten tijde van de uitzending van Opsporing Verzocht waarin een slachtoffertje te zien was. Die uitzending leidde uiteindelijk tot de arrestatie van M.  Digitale rechercheurs wisten de gewiste gegevens alsnog tevoorschijn te krijgen. Het bleek om  foto’s en video’s te gaan die door M. gemaakt waren en waar hij zelf ook op te zien was. Dat de rechercheurs toch alle gegevens boven water wisten te halen is volgens justitie een prestatie die nog nooit eerder in Nederland is vertoond.

M. deelde ook kinderporno met internetcontacten. Het is technisch niet mogelijk om uit te vinden met wie dat allemaal was. Daarom is het onmogelijk al het materiaal compleet van het internet te verwijderen.

Het proces in de zedenzaak zal naar verwachting 5 weken duren.

My Marqit

Registreer je gratis voor de volgende voordelen:

  • Kosteloos toegang tot alle informatie
  • Onbeperkt downloaden van whitepapers
  • Altijd up-to-date via de Marqit nieuwsbrieven
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord [vergeten?]