Nederlandse organisaties zien toekomst cloud computing zonnig in

05-06-2012

Het gebruik van cloud diensten neemt exponentieel toe. Om de status van het gebruik van cloud in Nederland te onderzoeken voerde advocatenkantoor Arthur’s Legal een onderzoek uit. Uit dit onderzoek, dat gehouden is onder zakelijke cloud gebruikers, blijkt dat er ondanks veel negatieve berichtgeving een groeiend vertrouwen is.

Het onderzoek beslaat drie onderdelen; de besluitvorming, het kiezen en contracteren en het beheer. De respondenten, die allen managementposities bekleden bij MidCap en LargeCap bedrijven in de dienstverlenende sector, industrie of bij de overheid, hebben over het algemeen een groeiend vertrouwen in cloud diensten. 66 procent van de respondenten zegt dat het vertrouwen in clouddiensten moet groeien en ziet het steeds verder verbeteren. Slechts 2 procent heeft weinig vertrouwen in cloud gerelateerde dienstverlening, omdat ze er slechte ervaringen mee hebben.

Meer onderzoek naar continuïteit leverancier
Opvallend is het dat 85 procent van de ondervraagden aangeeft andere overwegingen te maken bij de selectie van een cloud provider dan bij het selecteren van een traditionele ISP. Het grootste deel van hen verricht meer onderzoek om de continuïteit van de clouddienst en de leverancier vast te kunnen stellen. Ook wordt vaak extra aandacht besteed aan beveiliging en betrouwbaarheid van de leverancier. Slechts 15 procent ziet geen wezenlijke verschillen  tussen “gewone" IT diensten en clouddiensten.Freemium tegen wil en dank

Kijkend naar het business model van cloud diensten, heeft pay-per-use duidelijk de voorkeur (52 procent). Een abonnementstructuur is de tweede optie (41 procent). Gratis (Freemium) services in de cloud zijn niet geliefd, slechts 1 procent van de respondenten heeft hier een voorkeur voor. Gratis services die ook zakelijk worden gebruikt zoals Dropbox, Wetransfer, Linkedin en Facebook, worden opvallend genoeg wel vaak gebruikt. Tegen wil en dank dus, zo blijkt uit het onderzoek.

Arthur’s Legal adviseert al ruim een decennium over cloud computing en heeft zodoende veel kennis en ervaring op het gebied van IT, management  en juridische zaken opgedaan. “Het in kaart brengen van een nieuwe, technologische ontwikkeling als cloud computing en het uitwisselen van ervaringen met zakelijke gebruikers is voor alle marktspelers van belang. De opkomst van cloud diensten is onomkeerbaar en het is belangrijk daarin mee te gaan om je concurrentiepositie niet te verzwakken,’ aldus Arthur van der Wees, Managing Partner van Arthur’s Legal. “Gelukkig zien we dat het vertrouwen groeit. Dat komt vanzelf, wanneer men meer kennis van zaken krijgt,” vult hij aan. In aansluiting op het onderzoek wordt een aantal rondetafel sessies georganiseerd over onder andere vertrouwen, verdienmodellen en privacy.

Het 2012 Cloud Computing onderzoek in Nederland is een onafhankelijk marktonderzoek, uitgevoerd door Arthur’s Legal. Het onderzoek is uitgevoerd onder zakelijke gebruikers van clouddiensten. Bijna 200 gebruikers hebben hun mening gegeven over het gebruik van cloud computing, verdeeld in 3 fasen: (I) besluitvorming, (II) kiezen en contracteren en (III) beheer. Daarnaast is een aantal respondenten persoonlijk geïnterviewd.

My Marqit

Registreer je gratis voor de volgende voordelen:

  • Kosteloos toegang tot alle informatie
  • Onbeperkt downloaden van whitepapers
  • Altijd up-to-date via de Marqit nieuwsbrieven
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord [vergeten?]