Duitsland onderzoekt privacy schending Facebook

16-08-2012

Duitse data protection onderzoekers hebben een onderzoek heropend naar de gezichtsherkenningstechnologie van Facebook

Duitse data protection onderzoekers hebben een onderzoek heropend naar de gezichtsherkenningstechnologie van Facebook. Facebook zou volgens experts illegaal grote databases van foto’s van haar leden ontwikkelen zonder dat leden daar toestemming voor gegeven hebben.  Facebook zou de databases inzetten voor haar gezichtsherkenningsprogramma waaronder Face-deals dat  eerder deze week bekend werd.

Johannes Caspar, jurist en expert op het gebied van gegevensbescherming, stopte in juni het onderzoek  naar het gebruik van data door Facebook. Nu heeft hij het onderzoek heropend omdat facebook er niet in slaagt zelf haar beleid aan te passen.

Caspar zegt het volgende:
“We have met repeatedly with Facebook but have not been able to get their cooperation on this issue, which has grave implications for personal data,”

Facebook gebruikt analyse software om grote fotoarchieven met  gezichten te doorzoeken. De foto’s in die archieven zijn ooit geüpload door facebook-leden.  Het zonder toestemming doorzoeken van foto’s en koppelen van persoonsgegevens aan een gezicht of foto is in Europa op basis van wetgeving alleen toegestaan als de gebruiker dat zelf aangegeven heeft.

Facebook maakt geen gebruik van een opt-in systeem voor leden maar hanteert het opt-out principe waarbij leden actief moeten aangeven dat zij niet herkend willen worden.

De toezichthouder in Hamburg eist dat Facebook haar fotografische databank van gezichten die zij verzameld heeft in Duitsland vernietigd en dat zij haar website aanpast.  Leden moeten in de toekomst toestemming geven voordat facebook een database mag opbouwen met biometrische gegevens van hun gezicht.

Facebook is van mening dat zij de wet met haar gezichtsherkenningssoftware niet overtreed. In een verklaring zegt Facebook:
“We believe that the photo tag suggest feature on Facebook is fully compliant with E.U. data protection laws,”  “During our continuous dialogue with our supervisory authority in Europe, the Office of the Irish Data Protection Commissioner, we agreed to develop a best practice solution to notify people on Facebook about photo tag suggest.”

Bron: NY Times

My Marqit

Registreer je gratis voor de volgende voordelen:

  • Kosteloos toegang tot alle informatie
  • Onbeperkt downloaden van whitepapers
  • Altijd up-to-date via de Marqit nieuwsbrieven
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord [vergeten?]