Een ruime meerderheid van de jongeren geeft niets om privacy op sociale netwerken

05-10-2012

Nederlandse jongeren zien de gevolgen van de openbaarheid op sociale media totaal niet in

Nederlandse jongeren zien de gevolgen van openbaarheid op sociale media als Facebook en Twitter totaal niet in. Een groot deel kiest ervoor om toegang tot de Facebook- en Twitterpagina in zijn geheel mogelijk te maken voor vreemden, vaak gebeurt dit zelfs bewust. Dit blijkt uit onderzoek van Mark Kraag, masterstudent Nieuwe Media aan de Universiteit van Amsterdam en blogger bij Website Promoten (jewebsitepromoten.nl).

Uit zijn onderzoek bleek dat slechts 1 procent van de jongeren tussen de 16 en 21 jaar heel veel tot veel waarde hecht aan de privacy op sociale netwerken. Slechts 23% van de ondervraagden gaf tijdens het onderzoek aan dat hun Facebook pagina gesloten is voor onbekenden, van slechts 14 procent waren de tweeds niet te lezen voor vreemden. Maar 1 procent van de ondervraagden was op zowel facebook als twitter niet zichtbaar voor het grote pubiek. Velen kozen bewust voor de openbaarheid, maar sommigen wisten simpelweg niet dat er een mogelijkheid was tot het aanpassen van de privacy-instellingen.

Schokkend
De student ondervroeg in 2012 aan de hand van diepte-interviews en enquêtes meer dan 600 Nederlandse jongeren van tussen de 16 en 21 jaar oud, allen vooraf aan het onderzoek al in het bezit van zowel Facebook als Twitter. Zij gaven antwoord op vragen als 'denk je dat er enig gevaar kan ontstaan door je Facebookpagina openbaar te maken?', 'heb je het idee dat de kans op een baan kleiner wordt wanneer er aanstootgevende foto's of video's van jou online te vinden zijn?' en 'zijn jouw tweets op Twitter te lezen voor iedereen?' De resultaten zijn schokkend.

Aan de hand van de resultaten die volgden uit diepte-interviews met jongeren en enquêtes onder jongeren, zijn de onderzoekseenheden verdeeld over vijf categorieën. Iedere categorie geeft de waarde aan die de jongeren aan privacy hechten.
• Heel veel tot veel: 1%
• Veel tot redelijk: 5%
• Redelijk tot gematigd: 11%
• Gematigd tot weinig: 22%
• Weinig tot niets: 61%

My Marqit

Registreer je gratis voor de volgende voordelen:

  • Kosteloos toegang tot alle informatie
  • Onbeperkt downloaden van whitepapers
  • Altijd up-to-date via de Marqit nieuwsbrieven
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord [vergeten?]