Ciena gaat samenwerken met Universiteit van Amsterdam

30-05-2013

Netwerkspecialist Ciena maakt vandaag bekend dat het een samenwerkingsovereenkomst heeft getekend met de onderzoeksgroep System and Network Engineering (SNE) van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De overeenkomst met een looptijd van twee jaar heeft ten doel de innovatie en samenwerking binnen internationale wetenschappelijke projecten te bevorderen. Ciena en de UvA werken al meer dan tien jaar lang samen aan onderzoek op het gebied van geconvergeerde packet-optical netwerken, dynamische provisioning, netwerkbesturing en netwerkbeheer.

In het kader van de samenwerkingsovereenkomst zal Ciena de UvA voorzien van het 6500 Packet-Optical Platform met WaveLogic Coherent Optical Processors. Dit platform zal de laboratoriumfaciliteiten van de universiteit voorzien van verbindingen met hoge capaciteit. Ciena stelt daarnaast glasvezeltechnologie ter beschikking ter ondersteuning van het onderzoek naar toekomstige internetarchitecturen. SNE richt zich daarbij onder meer op nieuwe wide area glasvezelnetwerken en de bijbehorende modellen, protocollen en systeembenaderingen voor wetenschappelijke dataverwerking.

De missie van de onderzoeksgroep SNE is om tools en proof of concepts te ontwikkelen die optimaal gebruikmaken van de krachtig presterende netwerken met hoge capaciteit die nodig zijn voor wetenschappelijk onderzoek. Dankzij onze hechte samenwerking met Ciena kunnen we een beroep doen op zijn technologie en expertise om met vertrouwen nader onderzoek te doen naar een uiterst geavanceerde nieuwe infrastructuur die uit hybride netwerken bestaat.” - Cees de Laat, professor System en Network Engineering aan de Universiteit van Amsterdam.

 “Onze samenwerking met de Universiteit van Amsterdam geeft blijk van de toewijding van Ciena aan samenwerkend onderzoek en de ontwikkeling van nieuwe technologieën en architecturen voor computercommunicatie. Deze overeenkomst formaliseert onze jarenlange relatie met de UvA en stelt ons in staat om nauwer samen te werken aan de ontwikkeling van baanbrekende netwerktoepassingen en –architecturen. Onderzoeks- en onderwijsinstellingen zijn vaak early adopters van nieuwe technologieën, aangezien deze hun wetenschappelijke projecten een krachtige impuls kunnen geven. Hun onderzoek levert waardevolle vondsten op die de levens van mensen kunnen veranderen”.  - Rodney Wilson, senior director External Research bij Ciena.

Tijdens de TERENA Networking Conference 2013 die in Maastricht plaatsvindt van 3 t/m 6 juni, zullen de UvA en Ciena nieuwe tools demonstreren voor het berekenen van netwerkpaden en nieuwe technieken laten zien voor het inrichten van netwerken in het kader van software defined networking (SDN).

Ciena en de Universiteit van Amsterdam werkten eerder samen aan projecten zoals Open Dynamic Resource Allocation Control (DRAC), dat zich richtte op het opzetten van lichtpaden voor netwerken die door applicaties in plaats van gebruikers worden bestuurd. Tijdens TERENA 2012 verzorgden zij een presentatie getiteld ‘Playing with Light’ die liet zien hoe glasvezel- en Ethernet-verbindingen kunnen worden geoptimaliseerd op basis van het type verkeer, de inhoud of de aard van de netwerktoepassing.

My Marqit

Registreer je gratis voor de volgende voordelen:

  • Kosteloos toegang tot alle informatie
  • Onbeperkt downloaden van whitepapers
  • Altijd up-to-date via de Marqit nieuwsbrieven
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord [vergeten?]