Wat moeten we met het recht ‘vergeten’ te worden?

14-05-2014

Google moet links naar informatie wissen als informatie individuen schade kan berokkenen.

Gisteren besliste een rechter, tegen alle verwachtingen in, dat het mogelijk moet worden voor individuen om informatie over hen te laten verwijderen uit zoekmachine Google. Het gaat om informatie die schade zou kunnen toebrengen aan de persoon die eist dat Google de informatie niet meer toont.

Het Europees Gerechtshof deed die uitspraak in een zaak die Mario Costeja Gonzalez aanspande. Gonzalez wilde dat informatie over beslaglegging op zijn huis door financiële problemen uit de zoekresultaten van Google gehaald werd.

Stappen

Het verwijderen van informatie uit Google is niet iets wat zomaar iedereen op elk gewenst moment kan of mag doen. Om informatie uit de zoekmachine te laten halen moeten  de betrokkene aantonen dat de gepubliceerde informatie, inadequaat, irrelevant, niet langer relevant is, of niet in verhouding staat tot het doel waarvoor de informatie opgesteld is. 

Google is niet verplicht om op een verzoek tot het 'vergeten' van informatie over te gaan. Klagers kunnen in dat geval stappen naar het college bescherming persoonsgegevens.

Misbruik

In een blog schrijft de Financial Times dat zij zich zorgen maakt over een mogelijk misbruik van het vonnis.  Machthebbers in een land zouden door middel van dit vonnis hun verleden kunnen wegvagen waardoor negatieve berichtgeving niet meer vindbaar is.

Het vonnis heeft volgens de krant verstrekkende gevolgen. Met name de vrijheid van meningsuiting komt door deze uitspraak in het gedrang. Privacy en gegevensbescherming worden nu belangrijker. Normaal gesproken zou het hof terughoudend zijn in haar aanpak en de grondrechten in balans proberen te houden. Volgens de Financial Times is van enige voorzichtigheid in dit vonnis geen spoor te vinden.

Lees het volledige bericht van de Financial times hier: http://europeanlawblog.eu/?p=2351

Vergeten

Google zal de verwijzingen naar informatie op het internet moeten verwijderen uit haar zoekresultaten waardoor informatie niet vindbaar meer is vial de zoekmachine. Informatie zal en kan door Google nooit volledig van het internet verwijderd worden.

Lees ook

D66: er moet een privacy commissaris komen
Health-apps zeer privacygevoelig
My Marqit

Registreer je gratis voor de volgende voordelen:

  • Kosteloos toegang tot alle informatie
  • Onbeperkt downloaden van whitepapers
  • Altijd up-to-date via de Marqit nieuwsbrieven
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord [vergeten?]