Drie voorbeelden van veilige dataopslag

21-05-2014

Er wordt vandaag de dag ontzettend veel data gegenereerd. Deze data moet gebruikt worden om analyses mee te doen, maar deze data moet ook veilig opgeslagen worden. Hierbij kunnen twee problemen ontstaan. Ten eerste kan de hoeveelheid data te groot zijn, waardoor uw huidige datacenter dit niet aankan. Ten tweede kan het zo zijn dat uw datacenter niet goed genoeg beveiligd is, waardoor er risico’s voor de opslag van deze data kan ontstaan. Maar gelukkig zijn er manieren waarop u ervoor kunt zorgen dat deze data wèl veilig staat opgeslagen

De veilige cloud van KPN

KPN heeft initiatief genomen in het ontwikkelen van een Nederlandse cloud.  Op deze manier kan data in een Nederlandse cloud worden opgeslagen en door Nederlanders worden beheerd. Dit maakt dat de data bijvoorbeeld ook niet door de NSA kan worden ingezien, aangezien Nederlanders niet onder de patriot act vallen en dus geen verplichting hebben om informatie te verstrekken.

Volgens Judith Sargentini, Europarlementariër voor Groenlinks, is een Nederlandse Cloud zeker een stap in de goede richting, maar is het plan nog niet waterdicht. Bovendien moeten bedrijven een veel hoger bedrag betalen voor deze Nederlandse cloud dan voor de normale cloud, bedrijven moeten er dus wel wat voor over hebben om data veilig op te kunnen slaan.

Versleutelde dataopslag

Ook Microsoft heeft stappen gezet in het verbeteren van de beveiliging en privacy van Office 365. Vanaf juli kunnen bedrijven hun data namelijk versleuteld opslaan. Veder krijgen beheerders controle over gebruikerstoegang tot bedrijfsdata in deze officedocumenten en Onedrive for Business en Office Web Apps op mobiele apparaten. En ten slotte zal Microsoft vanaf juni ook een functie aanbieden om dataverlies te voorkomen.

De 3-2-1-regel voor back-ups

Als deze mogelijkheden voor u nog niet beschikbaar zijn, kunt u zich altijd nog aan de 3-2-1-regel voor back-ups houden, om er zeker van te zijn dat uw data niet verloren gaat. Deze regel is door Veeam opgesteld en bestaat uit de volgende stappen: Bewaar altijd drie back-ups van je data. Sla deze back-ups op twee verschillende media op, bijvoorbeeld op een tape of een disk of twee verschillende disk-systemen. En bewaar de back-ups altijd op minimaal één andere locatie dan waar je productie-data zich bevindt, zoals bij een cloud-aanbieder, een remote locatie of op tape.

Daarbij geven ze ook tips om deze regel in de praktijk toe te kunnen passen. Ten eerste is het handig om gebruik te maken van deduplicatie-technologie, omdat hiermee opslagruimte bespaard kan worden en dat scheelt weer geld. Ten tweede is het verstandig om data op te slaan op een virtuele locatie, zoals de cloud. Hiermee bescherm je data tegen beschadiging van de fysieke dataopslag. Tot slot is het belangrijk om je back-ups ook regelmatig te testen, anders weet je nog steeds niet of de data echt veilig ligt opgeslagen wanneer er daadwerkelijk iets gebeurd.

De onderstaande whitepapers bieden u IT-oplossingen om u te helpen met het veilig opslaan van uw bedrijfsdata.

 

Aanbevolen whitepapers:


Door: Birgit Bunt (Marqit)

Relevante artikelen:
Back-up | Data management
My Marqit

Registreer je gratis voor de volgende voordelen:

  • Kosteloos toegang tot alle informatie
  • Onbeperkt downloaden van whitepapers
  • Altijd up-to-date via de Marqit nieuwsbrieven
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord [vergeten?]