Is VPN veiliger of wordt het juist misbruikt?

11-07-2014

VPN lijkt uitermate geschikt voor bedrijven om veilig data te kunnen verzenden, er zijn dan ook een aantal handige producten op de markt gebracht voor VPN-gebruikers. Toch is niet iedereen van de veiligheid van VPN overtuigd.

VPN

Met een Virtual Private Network (VPN) kan je data verzenden en versturen binnen gedeelde of public netwerken, maar toch blijf je de voordelen behouden van de functionaliteiten en veiligheid van het private netwerk. Alle gegevens worden dan versleuteld verstuurd in de openbare verbinding.

Deze manier van data versturen is ideaal voor bedrijven, omdat je hierbij op een veiligere manier gebruik maakt van internet. Er zijn deze maand dan ook een aantal producten op de markt gebracht voor het professioneel gebruik van VPN.

Draadloze VPN-router

Lancom Systems heeft een draadloze VPN router geïntroduceerd die speciaal bedoeld is voor professioneel gebruik. De router heeft namelijk hardwarematige netwerkadresvertaling en bereikt dus gigabit-snelheden bij virtuele verbindingen.

Verder is load balancing mogelijk voor de vier WAN-connecties van de router. Hierdoor kan er gelijktijdig gebruik worden gemaakt van verschillende internetconnecties. Daarbij is de router ook een “advanced routing and forwarding” VPN-router waarop maximaal zestien virtuele netwerken kunnen worden ingericht. Belangrijk is dat deze netwerken ieder eigen instellingen hebben voor DNS, routing en firewall.

Mobiele app VPN appliance

Door Mocana is de appliance Atlas gelanceerd die speciaal is ontwikkeld voor mobiele apps. Deze appliance is ontwikkeld omdat het handig is voor bedrijven om een aparte appliance voor mobiele VPN te hebben. Ten tweede hadden klanten veel moeite met oudere VPN’s, die moeilijk omgingen met meerdere mobiele verbindingen. Dit netwerkapparaat speelt hierop in doordat het wel meerdere verbindingen aankan.

Gevaarlijk?

Maar er zijn ook diensten die vooral de nadelen van VPN zien, dit zou internetgebruikers namelijk te anoniem kunnen maken, waardoor hier misbruik van gemaakt kan worden. Om die reden heeft CashU, een betaalmethode, VPN-gebruikers verbannen.

Lees meer over VPN in de onderstaande whitepapers:


Door: Birgit Bunt (Marqit)

My Marqit

Registreer je gratis voor de volgende voordelen:

  • Kosteloos toegang tot alle informatie
  • Onbeperkt downloaden van whitepapers
  • Altijd up-to-date via de Marqit nieuwsbrieven
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord [vergeten?]