Encryptie wordt te weinig ingezet met grote gevolgen

30-07-2014

Retail het hardst geraakt, 375 miljoen klantdatabestanden gelekt

Een van de grootste bedrijven op het gebied van databescherming genaamd SafeNet, komt met een opvallend onderzoek onder ruim 4.500 consumenten over datalekken. Wat blijkt? Consumenten winkelen liever niet bij online shops die in het verleden last hebben gehad van datalekken. 40% van de respondenten wil waarschijnlijk nooit iets kopen of zaken doen met een organisatie dat klantenbestanden is verloren door een datalek. Wanneer er financiële of kwetsbare informatie betrokken is, zoals bij webshops of banken wil zelfs 65% niks te maken hebben met organisaties die beveiligingsproblemen ondervinden.

Datalekken wereldwijd

Daarbij presenteert SafeNet. INC het SafeNet Breach Level Index (BLI) over het tweede kwartaal van 2014. BLI is een centrale, wereldwijde database die datalekken in kaart brengt en de zwaarte ervan berekent op basis van meerdere factoren, zoals aantal gestolen bestanden, soort data, bron van het lek en of de data wel of niet versleuteld is en dus onbruikbaar is voor cybercriminelen.  Elk lek krijgt hierdoor een score die BLI verwerkt in een vergelijkende lijst met diverse datalekken. De BLI database wordt gebaseerd op openbare en algemeen beschikbare informatie.

Uit het BLI rapport bleek dat er tussen april en juni 2014 237 datalekken hebben plaatsgevonden die wereldwijd meer dan 175 miljoen klantenbestanden met persoonlijke en financiële informatie hebben geschaad. In de het eerst kwartaal lag dit hoger toen waren 375 miljoen klantenbestanden waren gestolen als gevolg van 559 datalekken.  Vooral de retailsector werd hierbij geraakt.

Encryptie

Het is niet heel opvallend dat er slechts 1% van de aangetaste bestanden versleuteld was. Encryptie kent diverse voordelen, maar wordt weinig ingezet binnen bedrijven. Encryptie wordt weleens vergeleken met tanden flossen. Iedereen weet dat het eigenlijk moet, want onderzoek heeft uitgewezen dat het goed is, maar toch gebruiken maar weinig mensen het. Zo geldt dat dus ook voor encryptie. Zonde, want dit onderzoek wijst wel uit dat het bestand dat versleuteld was via encryptie niet bruikbaar was voor de cybercriminelen. Stel dat alle 237 lekken waren versleuteld dan waren er misschien een stuk minder tot geen bestanden gestolen.

Informatie over het beveiligen van uw data via bijvoorbeeld encryptie? Lees de onderstaande whitepapers:


Bron: safenet-inc.com

My Marqit

Registreer je gratis voor de volgende voordelen:

  • Kosteloos toegang tot alle informatie
  • Onbeperkt downloaden van whitepapers
  • Altijd up-to-date via de Marqit nieuwsbrieven
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord [vergeten?]