1,3 miljoen Nederlandse mailgegevens buitgemaakt bij ‘grootste hack ooit’

13-10-2014

Het Nationaal Cyber Security Centrum stelt mogelijke slachtoffers op de hoogte

Er is vandaag meer informatie naar buiten gekomen over ‘de grootste hack ooit’ die in augustus dit jaar aan het licht kwam. Toen bleek dat Russische hackers ruim 1,2 miljard gegevens (gebruikersnamen en wachtwoorden) hadden buitgemaakt. Lange tijd bleef het onduidelijk welke landen en instanties precies door de hack getroffen was, maar vandaag is er meer nieuws naar voren gekomen.

1,3 miljoen Nederlandse accounts

Hold Security, het bedrijf dat het lek ontdekte en dit in augustus ook bekend maakte, heeft 1,3 miljoen Nederlandse accounts aan het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) doorgegeven. Eerder liet het NCSC al weten dat zij de hack zouden onderzoeken. Deze gegevens, die enkel bestaan uit de e-mailadressen en niet de wachtwoorden, zijn afkomstig van in totaal 420.000 gehackte websites. Van deze websites zijn er 5600 websites met een .nl-extensie, waarvan een aantal mogelijk nog steeds kwetsbaar zijn.

Websites op de hoogte stellen

Het NCSC gaat nu via hostingproviders en de SIDN de getroffen websites informeren. Daarnaast is het de bedoeling dat Internet Service Providers hun klanten op de hoogte stellen wanneer zij op de lijst staan. Wanneer u wel in het bezit bent van een e-mailadres dat eindigt op .nl, maar u ontvangt geen bericht van uw provider, dan kunt u er van uitgaan dat uw e-mailadres niet tijdens de hack is buitgemaakt.

Voor de zekerheid kunt u uw wachtwoord wijzigen, wanneer u een .nl-domein heeft of bij een dergelijk domein een emailadres heeft. Maar om dergelijke risico’s in de toekomst te voorkomen, leest u de onderstaande whitepapers:


Birgit Bunt, Bron: NOS

My Marqit

Registreer je gratis voor de volgende voordelen:

  • Kosteloos toegang tot alle informatie
  • Onbeperkt downloaden van whitepapers
  • Altijd up-to-date via de Marqit nieuwsbrieven
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord [vergeten?]