Nederlandse IaaS en outsourcing sector is volwassen

04-12-2014

De Nederlandse Infrastructure-as-a-Service (IaaS) en outsourcing sector is inmiddels volwassener geworden: Meer dan de helft van de onderzochte partijen is ouder dan tien jaar. Dat blijkt uit het onderzoek ‘CrossRoads Ahead’ van VOISS. Uit dit onderzoek blijkt bovendien dat ruim twee derde van de onderzochte partijen een gemiddeld tot laag financieel risicoprofiel heeft. De sector is daarmee financieel gezond te noemen.

MKB moet zich specialiseren

Door deze volwassenheid staat de IaaS dienstverlener nu op het punt waarop hij gedwongen een keuze moet maken tussen een grootschalig dienstenaanbod of een specialistische rol, meent Tijs Huetink, Partner van VOISS. ‘Dit biedt kansen voor kleinere ICT bedrijven en geeft grote jongens de ruimte om verder op te schalen.’ De kleinere ICT dienstverleners doen er dan ook verstandig aan zich te specialiseren en daarmee hun positie in de markt te verstevigen. ‘Wie nu niet acteert, krijgt het straks dus moeilijk’, aldus Huetink.

VOISS weet ook te vertellen hoe men zich kan specialiseren. Een trend die daarbij helpt is dat eindgebruikers steeds meer vertrouwd raken met public IaaS diensten. Hierdoor kunnen kleinere ICT dienstverleners grote investeringen, in onder andere infrastructuur, omzeilen door gebruik te maken van public diensten en een onderscheidende dienstverlening. Bovendien kunnen zij zich hierdoor ook meer verdiepen in wet- en regelgeving en compliancy standaarden voor een specifieke sector.

Certificering als onderscheidend vermogen

Ook onderscheiding zal de komende tijd een belangrijke rol gaan spelen. Het is daarom opvallend dat slechts een derde van de onderzochte private IaaS dienstverleners in het bezit is van een ISO certificering, aangezien certificering juist datgene is waarmee men zich kan onderscheiden. Public IaaS leveranciers zijn over het algemeen wel in het bezit van minstens één relevante ISO certificering. En ook heeft 75% van de outsourcing dienstverleners zich gecertificeerd.

Lees meer over de Infrastructure-as-a-Service markt in de onderstaande whitepapers en artikelen.


Birgit Bunt, Bron: VOISS

Relevante artikelen:
IaaS | Infrastructuur beheer | MKB
My Marqit

Registreer je gratis voor de volgende voordelen:

  • Kosteloos toegang tot alle informatie
  • Onbeperkt downloaden van whitepapers
  • Altijd up-to-date via de Marqit nieuwsbrieven
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord [vergeten?]