‘ICT moet intermediaire rol voor on-demand-diensten krijgen’

17-02-2015

Behoefte aan hybride cloud vanwege flexibiliteit en veiligheid

ICT-uitgaven worden steeds minder vaak door de ICT-afdeling gedaan, de wereldwijde inzet van hybride cloudomgevingen groeit hard en de rol van ICT moet veranderen in een intermediaire rol voor on-demand-diensten. Dit zijn de belangrijkste conclusies uit onderzoek van opslagleverancier EMC dat is uitgevoerd door Vanson Bourne onder ruim tienduizend respondenten uit 33 landen. Aan het onderzoek namen 238 Nederlanders deel.

Adoptie hybride cloud

De wereldwijde inzet van hybride cloudomgevingen groeit gestaag. De adoptie van de hybride cloud is sinds 2013 gegroeid met 9 procent. 27 procent van de organisaties maakt er al gebruik van en de adoptie is het hoogst in de EMEA-regio (28 procent), gevolgd door Latijns Amerika (24 procent) en Azië, de Pacific en Japan (24 procent). Wat betreft de adoptie van hybride cloud-omgevingen is Nederland koploper. In Nederland heeft 36 procent van de ondervraagde organisaties een ICT-omgeving die bestaat uit zowel private als publieke ICT-infrastructuur. Dat is ruim boven het wereldwijde gemiddelde van 25 procent.

75 procent van de meer ontwikkelde markten geeft aan dat ze grote, competitieve voordelen verwachten van cloud, mobiel, social en big data. 60 procent denkt dat het combineren van public en private clouds daadwerkelijk zorgt voor meer flexibiliteit en betere veiligheid. De cijfers voor adoptie van de public cloud liggen anders. Zo is maar 16 procent van de ondervraagden bereid elk soort applicatie onder te brengen in de cloud. De applicaties waarvan het grootste deel zegt dat ze niet in de public cloud thuis horen zijn: financiële planning (39 procent), human capital management (35 procent) en ERP (32 procent).

Rol van ICT

Verder stelt een merendeel van de respondenten dat ICT een steeds grotere bijdrage levert aan de bedrijfsprestaties, maar wel worden ICT-uitgaven steeds minder vaak door de ICT-afdeling gedaan. 'Om ervoor te zorgen dat de ICT-afdeling toch een waardevolle bijdrage kan leveren aan de groei van de organisatie, geeft het merendeel van de respondenten (71 procent wereldwijd en 66 procent in Nederland) aan dat ICT een intermediaire rol moet gaan vervullen voor on-demand-diensten', aldus de onderzoekers.

Maar 35 procent van de ondervraagden denkt dat er niet genoeg kennis en expertise in hun organisatie is om belangrijke, zakelijke doelen te bereiken. Om die reden gelooft 69 procent van de respondenten dat het trainen van ICT-medewerkers, om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van cloud, mobiel, social en big data, de komende twee jaar een uitdaging zal zijn.

'Focus op flexibele diensten'

Bijna tweederde van de respondenten wereldwijd geeft aan dat er behoefte bestaat aan het gebruik van hybride clouds vanwege de flexibiliteit en veiligheid. Jeremy Burton, president producten en marketing van EMC, zegt hierover: 'Bedrijfs-ICT blijft onder grote druk staan om de kwaliteit te verhogen en kosten te verlagen. Daardoor kijken bedrijven steeds meer naar geavanceerdere ICT-infrastructuren die moeten zorgen voor innovatie, zoals hybride clouds. We geloven dat deze trend zich ook in 2015 zal voortzetten, omdat er vraag zal blijven naar flexibele, eenvoudige en veilige diensten.'


Birgit Bunt, Bron: EMC

Relevante artikelen:
Hybrid Cloud | Cloud Computing
My Marqit

Registreer je gratis voor de volgende voordelen:

  • Kosteloos toegang tot alle informatie
  • Onbeperkt downloaden van whitepapers
  • Altijd up-to-date via de Marqit nieuwsbrieven
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord [vergeten?]