Internet of Things in Barbie roept privacy-vragen op

16-03-2015

The Internet of Things is de toekomst en bevindt zich in steeds meer ‘dingen’. Zo ook in speelgoed, zoals in de nieuwe wifi-verbonden barbie van Mattel. Maar de technologie roept bij velen zorgen over privacy op.

De bedoeling van de barbie, die voor de vakantie in de winkel moet liggen, is dat het interacteert met het kind dat ermee speelt. De barbie praat niet alleen tegen het kind, maar het kind kan ook terug praten waar vervolgens weer op wordt gereageerd door de barbie. De technologie werkt hetzelfde als bijvoorbeeld Siri en Cortana. Het werkt met cloud-gebaseerde stemherkenning en kunstmatige intelligentie. Als er wat tegen de barbie wordt gezegd, stuurt het stuk speelgoed de tekst via wifi door naar de servers van ToyTalk, waar het vervolgens wordt geïnterpreteerd en vooraf geïnstalleerde scripts worden afgespeeld vanuit een speaker in het speelgoed.

Gesprekken worden opgeslagen

En juist het feit dat de gesprekken worden opgeslagen op de servers van ToyTalk, in plaats van dat deze snel worden verwijderd, baart vele mensen zorgen. Maar gizmodo.com weet te melden dat er een belangrijk verschil is tussen de technologie van ToyTalk en bijvoorbeeld Siri. ToyTalk benadert namelijk nooit het open web, maar blijft bij het script. Dit maakt het in dat opzicht dan ook minder gevaarlijk.

Data wordt niet verkocht

Bovendien heeft ToyTalk een verklaring naar buiten gebracht dat ToyTalk en Mattel de opgenomen gesprekken enkel zal gebruiken om hun producten te laten werken en deze te verbeteren. Dus niet om deze informatie te verkopen aan adverteerders die op die manier heel gericht op jonge kinderen kunnen adverteren. Daarnaast zijn er volgens een woordvoerder van Mattel beveiligingsmaatregelen aangebracht om verzekerd te zijn van de veiligheid van de data en dat ongeautoriseerde gebruikers hier geen toegang tot hebben.

Maar iedereen weet ook dat honderd procent veiligheid niet bestaat. En zoals een security commentator al naar voren bracht: Er is maar één ‘slechte’ werknemer voor nodig om alle gesprekken tussen uw kind en de barbie op het internet te plaatsen.


Birgit Bunt, Bron: gizmodo.com

Relevante artikelen:
Internet of Things
My Marqit

Registreer je gratis voor de volgende voordelen:

  • Kosteloos toegang tot alle informatie
  • Onbeperkt downloaden van whitepapers
  • Altijd up-to-date via de Marqit nieuwsbrieven
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord [vergeten?]