Big data beveiligers en –analisten hebben de toekomst

29-06-2015

In de komende jaren zal een verschuiving van populaire banen plaatsvinden. De toekomst is weggelegd voor werknemers die big data analyseren en beveiligen. Ook stijgt de vraag naar cloudspecialisten. Dit blijkt uit onderzoek van recruitmentorganisatie Hays onder vierhonderd it-professionals. Daarnaast denkt ruim de helft van de IT’ers dat robots 80 procent van de huidige werkzaamheden gaan overnemen.

Hays heeft begin 2015 onderzoek gedaan naar de arbeidsmarkt van de toekomst. Hiervoor zijn zo’n vierhonderd professionals werkzaam in de olie- en gas-sector, de it-sector en de engineering- en technologie-sector ondervraagd. Hieruit blijkt dat er in de komende vijftien jaar een verschuiving van populaire banen gaat plaatsvinden. Momenteel zijn software ontwikkelaar, embedded software engineer en tester populaire functies. Volgens het onderzoek gaan functies gericht op het beveiligen en analyseren een belangrijke rol spelen. Denk aan functies zoals security auditor, security business analist, business intelligence (BI) en data warehouse reporting analists. Verder zien de onderzoekers een verschuiving van hardware beheerders naar cloud beheerders. Starters zijn optimistisch over het voortbestaan van de huidige functies: alle 25 tot 30-jarigen verwachten dat hun functie nog bestaat in 2030. Dit terwijl bijna een kwart van de it’ers tussen de 41 en 50 jaar denkt dat hun baan over vijftien jaar verdwenen is.

Bijscholing

Uit het onderzoek blijkt dat 65 procent van de ondervraagden denkt dat exponentiële technologische ontwikkelingen het werken binnen de it-sector in 2030 zo gecompliceerd maakt dat 24/7 bijscholing noodzakelijk is. Opvallend is dat de groep 31 tot 40-jarigen permanente bijscholing het minst urgent vindt. De helft van de ondervraagden geeft aan dat het bijhouden van technologische ontwikkelingen niet noodzakelijk is, terwijl 90 procent van de 25 tot 30-jarigen continue opleiding wel noodzakelijk vindt.

Verder blijkt dat robotisering van productie (64 procent), big data-toepassingen (58 procent) en de versmelting van bio-, nano- en high tech-technologie (50 procent) de it-sector van 2030 gaan vormen. Ook gaat cybercirme een grote invloed hebben en is er een belangrijke rol voor 3D-printing weggelegd. Daarnaast verwacht 58 procent van de Nederlandse it’ers dat robots 80 procent van de huidige werkzaamheden gaan overnemen. Toch zal de menselijke rol niet snel verdwijnen in de it-sector: 90 procent denkt dat de mens van belang is om controle te houden over de robots.

Suzanne Martens
My Marqit

Registreer je gratis voor de volgende voordelen:

  • Kosteloos toegang tot alle informatie
  • Onbeperkt downloaden van whitepapers
  • Altijd up-to-date via de Marqit nieuwsbrieven
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord [vergeten?]