LSP biedt elektronische medicatievoorschriften

10-10-2016

Het Landelijk Schakelpunt (LSP) maakt het voor ziekenhuizen en andere instellingen mogelijk om elektronische medicatievoorschriften naar apotheken te sturen. De nieuwe functionaliteit werd in een pilot getest en is naar verwachting begin 2017 landelijk beschikbaar.

Na de zomer startten Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ), het Regionaal ZorgCommunicatie Centrum (RZCC), het Máxima Medisch Centrum en vier apotheken (De Run, De Karpen, Lingmont en Heikant) een pilot rondom elektronische medicatievoorschriften.

Tijdens de pilot werd een koppeling gemaakt tussen het ziekenhuisinformatiesysteem (zis)-systeem van het Máxima Medisch Centrum (EZIS van Chipsoft) en het CGM-apotheeksysteem van de vier apotheken. Er werd getest of de informatie uit het voorschrift goed terecht komt bij de apotheek en wat het gebruik van deze functionaliteit betekent voor de werkprocessen van de voorschrijver en de apotheek.

De betrokken medisch specialisten van Máxima Medisch Centrum en de deelnemende poliklinische en openbare apotheken zijn tevreden met de uitkomsten van de pilot. De nieuwe functionaliteit vereenvoudigt het proces voor apotheken, vermindert de kans op fouten en verkort de wachttijden voor patiënten aan de balie. 

Landelijke uitrol

Na afronding van de pilot wordt de nieuwe LSP-functionaliteit landelijk uitgerold. In eerste instantie wordt de ingebruikname beperkt tot ziekenhuizen en instellingen die met EZIS van Chipsoft werken en openbare en poliklinische apotheken die CGM Apotheek gebruiken.

Naar verwachting kunnen de ziekenhuizen begin 2017 de nieuwe functionaliteit in gebruik nemen. Het is nog niet bekend wanneer ook de andere apotheekinformatiesystemen elektronische voorschriften vanuit ziekenhuizen kunnen ontvangen.

Dit artikel verscheen onlangs op Computable.nl.


My Marqit

Registreer je gratis voor de volgende voordelen:

  • Kosteloos toegang tot alle informatie
  • Onbeperkt downloaden van whitepapers
  • Altijd up-to-date via de Marqit nieuwsbrieven
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord [vergeten?]