Dijksma: Geen privacy-lek bij ICT-storing KLM

30-05-2017

Staatssecretaris reageert op Kamervragen SP'ers

Na de ict-storing bij KLM in april 2017 is er geen privacygevoelige informatie over reizigers of luchtvaartpersoneel op straat komen te liggen. Ook bevestigde softwaremaker Amadeus dat er geen hack aan de storing ten grondslag lag. Door een lokaal hardwareprobleem zijn de systemen in het datacentrum bij Amadeus afgelopen april enige tijd onbereikbaar geweest. Hierdoor vielen wereldwijd reserveringssystemen voor de luchtvaart uit, onder meer bij KLM.

Dit is de kern van een schriftelijke reactie van demissionair staatssecretaris Dijksma (PvdA) van Infrastructuur en Milieu naar aanleiding van Kamervragen van Maarten Hijink en Cem Lacin van de SP. Zij stelden de vragen nadat in april van dit jaar het computerreserveringssysteem Amadeus uitviel en korte tijd het wereldwijde luchtverkeer verstoord werd.

Dijksma benadrukt dat voor het verhelpen van storingen als deze de verantwoordelijkheid ligt bij de eigenaar van Amadeus, in dit geval de softwaremaker zelf. Daarnaast schrijft ze dat KLM heeft aangegeven dat storingen altijd samen met Amadeus geëvalueerd worden en er afspraken worden gemaakt over verbeterstappen. Naar aanleiding van de storing zijn maatregelen genomen. Welke dat zijn, benoemt de staatssecretaris niet. Wel vertelt de politica dat er een boeteclausule in gang treedt wanneer Amadeus niet voldoet aan de afgesproken beschikbaarheid van de systemen.

Lees verder >>

My Marqit

Registreer je gratis voor de volgende voordelen:

  • Kosteloos toegang tot alle informatie
  • Onbeperkt downloaden van whitepapers
  • Altijd up-to-date via de Marqit nieuwsbrieven
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord [vergeten?]