Concentreer zorg-ICT, net zoals complexe medische zorg

22-02-2018

Concentratie van medisch specialistische zorg is al decennia gaande


Al sinds jaren is er sprake van concentratie van medisch specialistische zorg. Allereerst en hoofdzakelijk een gevolg van de enorme toename van medische kennis. In het midden van de vorige eeuw konden we vaak nog volstaan met maar twee specialismen, chirurgen en internisten, die het gehele palet aan medisch specialistische zorg boden. Tegenwoordig kent vrijwel ieder orgaan of elke functie een eigen specialisme. We weten én kunnen veel meer. Daardoor verwachten we ook veel meer van zorg: een patiënt heeft hogere eisen.

Concentratie betekent loslaten

Het hebben van veel klinische ervaring is een belangrijke voorwaarde om goede kwaliteit van zorg te leveren. Daarom is het juist de zorg voor aandoeningen die zich in afzonderlijke ziekenhuizen maar weinig voordoen, die zich concentreert. Natuurlijk zal er altijd discussie zijn over wat dan het benodigde minimumaantal is, evengoed halen de ziekenhuizen de minimumaantallen die door de eigen beroepsgroep zijn geformuleerd vaak niet of niet meer. Desalniettemin is de kwalitatieve meerwaarde van concentratie van behandelingen in één of een beperkt aantal ziekenhuizen bij éénzelfde team onomstotelijk vastgesteld.


Daarnaast kunnen ziekenhuizen in veel gevallen ook niet meer voldoen aan de eisen voor 24/7-beschikbaarheid om de eenvoudige reden dat er daarvoor te weinig dokters binnen dat specialisme aanwezig zijn. Denk aan vaatchirurgische zorg of de zorg in het kader van CVA en aan afdelingen als Intensive Care en verloskunde. Loslaten betekent dus ook het toevertrouwen van deze zorg aan collega-ziekenhuizen. Uiteraard met goede afspraken over benodigde voor- en nazorg.


Lees verder op http://bit.ly/concentreren-betekent-loslaten-ook-in-zorg-ict
Relevante artikelen:
Ziekenhuizen | ICT Automatisering | Zorg
My Marqit

Registreer je gratis voor de volgende voordelen:

  • Kosteloos toegang tot alle informatie
  • Onbeperkt downloaden van whitepapers
  • Altijd up-to-date via de Marqit nieuwsbrieven
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord [vergeten?]