Wet Digitale Overheid komt er aan, ook voor de zorgsector.

22-02-2019
De Nederlandse overheid wil dat mensen makkelijk en veilig kunnen inloggen bij zowel overheden als private organisaties die een publieke taak uitvoeren, zoals organisaties in de zorg en pensioenfondsen. Dit beleid wordt vastgelegd in de Wet Digitale Overheid.
De Wet Digitale Overheid zorgt -met het oog op veiligheid- voor strengere regels rondom de toegang tot digitale gegevens. Een belangrijk gevolg is dat toegang tot gegevens door middel van gebruikersnaam en wachtwoord niet meer is toegestaan. Voor veel organisaties in de zorg en pensioenfondsen (en aangesloten werkgevers en deelnemers) is dit nu nog wel het geval. Met het wetsvoorstel is inloggen alleen nog mogelijk met DigiD op het betrouwbaarheidsniveau substantieel, ofwel op basis van tweefactor-authenticatie.

Naar verwachting treedt de wet op 1 juli 2019 in werking en is verplicht voor zorgverzekeraars, pensioenfondsen en de overheid. De inlogmethoden van deze organisaties moeten dan voldoen aan de eisen die zijn gebaseerd op de Europese veiligheidsregels (de eIDAS-verordening). Hiermee implementeert Nederland de EU-richtlijn over toegankelijkheid van (semi) overheidswebsites en apps.
My Marqit

Registreer je gratis voor de volgende voordelen:

  • Kosteloos toegang tot alle informatie
  • Onbeperkt downloaden van whitepapers
  • Altijd up-to-date via de Marqit nieuwsbrieven
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord [vergeten?]