Sneller en makkelijker data-integraties ontwikkelen

14-10-2019
De meeste bedrijfsprocessen bestaan uit een reeks stappen, waarbij de uitkomst van de vorige stap de keuze voor de volgende stap beïnvloedt. Bij samenwerkingsprocessen in de supply chain is dat niet anders. Is een zending groter dan vier pallets? Dan wordt vervoerder A ingeschakeld. Is de zending kleiner? Dan gaat de transportopdracht naar vervoerder B. En is de zending niet groter dan een pakket? Dan is pakketvervoerder C aan de beurt.

Sommige ERP- en CRM-systemen bieden tools waarmee bedrijven dit soort processen kunnen configureren. Ze kunnen op hun scherm stroomschema’s maken, die bijvoorbeeld aangeven hoe een order binnen het bedrijf van afdeling naar afdeling en van persoon naar persoon gaat. Elke afdeling en elke persoon doet zijn taak, totdat die order uiteindelijk in het warehouse klaar staat voor verzending.

De IT-systemen zorgen ervoor dat de stroomschema’s automatisch worden omgezet in concrete workflows. Handige tools, die alleen één nadeel hebben: ze zijn alleen geschikt voor workflows die binnen de bedrijfsgrenzen blijven.

Workflows in de supply chain
GlobFlow moet een platform worden waarmee bedrijven soortgelijke workflows kunnen bouwen die hun bedrijfsgrenzen overschrijden en de hele supply chain omspannen. Denk aan een beeldscherm met links een rijtje symbolen die de partners in de supply chain representeren en rechts een rijtje functieblokken. Gebruikers kunnen samenwerkingsprocessen ontwerpen door partners en functieblokken naar het midden van het scherm te slepen en in de juiste volgorde aan elkaar te klikken.

Het resultaat is een stroomschema dat weergeeft hoe data van de ene naar de andere ketenpartner stroomt en wat elke partner met die data doet. Een stroomdiagram dat automatisch wordt vertaald in software-instellingen en API-koppelingen. “Tot nu toe was het configureren van processen alleen mogelijk binnen bedrijven. Met iSHARE wordt het straks mogelijk op identieke wijze processen voor de hele supply chain te configureren”, stelt Karel Van Den Berghe, CEO van Globis Software.

Automatisch connecties maken
Dankzij iSHARE hoeven bedrijven in de supply chain niet eerst afspraken te maken over identificatie, authenticatie en autorisatie van hun samenwerkingspartners. Als alle partners zijn aangesloten bij het afsprakenstelsel, bestaan geen belemmeringen meer voor het creëren van connecties en het delen van data. Zelfs als dat automatisch gebeurt via een platform als GlobFlow. “Daarmee zetten we een volgende stap richting het physical internet”, stelt Van den Berghe. “Dat is een toekomst waarin goederen zelfstandig hun weg vinden door de keten naar hun eindbestemming. Net zoals informatie via het internet automatisch de weg vindt naar de juiste computer.”

Met GlobSync beschikt Globis al over een systeem waarmee bedrijven hun ERP-systeem - van Globis of van andere leveranciers - via iSHARE kunnen koppelen met andere systemen. Vorig jaar heeft Van den Berghe tijdens de vakbeurs ICT & Logistiek met een concrete case uit de speelgoedketen laten zien hoe GlobSync kan werken.

Terwijl de ontwikkelaars van Globis nog altijd werken aan de vervolmaking van GlobSync, kijkt Van den Berghe op de komende ICT & Logistiek alweer vooruit. “GlobFlow maakt het mogelijk om niet alleen processen met klanten, leveranciers en logistiek dienstverleners te configureren, maar ook automatisch cloudplatformen in te schakelen. Denk aan artificial intelligence-platformen zoals Watson of BigML”

Artificial intelligence
Bedrijven kunnen een dergelijk platform met een API inschakelen om bijvoorbeeld op basis van historische data te berekenen hoe groot de kans is dat een zending te laat komt. Afhankelijk van de uitkomst, die terugvloeit naar GlobFlow, kunnen vervolgstappen worden gedefinieerd. Als de kans op een te late zending te groot is, kan bijvoorbeeld een andere, betrouwbaardere vervoersoplossing worden gekozen. “Op die manier kunnen we goederenstromen tracken en tracen, visibility creëren en processen optimaliseren. Kortom: samenwerken in de supply chain wordt een stuk gemakkelijker.”


Meer weten? Komt u dan naar de iSHARE-stand tijdens de vakbeurs ICT & Logistiek van 5 - 7 november a.s.
My Marqit

Registreer je gratis voor de volgende voordelen:

  • Kosteloos toegang tot alle informatie
  • Onbeperkt downloaden van whitepapers
  • Altijd up-to-date via de Marqit nieuwsbrieven
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord [vergeten?]