100 procent visibility met hulp van iSHARE

14-10-2019
Simply Deliver is het eerste IT-bedrijf met het stempel iSHARE-deelnemer. Oprichter Osman Akdemir hoopt dat andere IT-bedrijven snel volgen. “Wij hebben als eerste iSHARE volledig in onze software geïntegreerd. De daarvoor ontwikkelde softwarecode hebben we nu gratis beschikbaar gesteld aan andere leden van de iSHARE-community. Die hoeven het wiel niet meer helemaal opnieuw uit te vinden. Zij hebben nu aan één in plaats van twee of drie weken voldoende om iSHARE te implementeren.”

Simply Deliver heeft de ambitie om het snelste, gemakkelijkste en betrouwbaarste platform voor tracking en tracing in transport te worden. Met dat platform mikt de Rotterdamse bedrijf onder meer op grote verladers die tientallen of misschien zelfs honderden verschillende vervoerders inschakelen. “Dat betekent dat we ons platform moeten koppelen met de ERP-systemen van de verladers, maar ook met de transport of fleet managementsystemen van de vervoerders. iSHARE helpt om al die koppelingen gemakkelijker en veiliger tot stand te brengen. Maar dan moeten al die systemen ook iSHARE-ready zijn”, zegt Akdemir.

Uitbesteden aan charters
Volledig real-time zicht op de activiteiten van al die vervoerders is nu vaak nog een utopie. “De meeste verladers komen qua visibility niet verder dan 70 tot 80 procent van de zendingen. Van de overige 20 tot 30 procent hebben ze geen benul. Ze weten niet waar die zendingen zijn, wanneer ze aankomen en welke chauffeur achter het stuur van de vrachtwagen zit. “Vaak gaat het om ritten waarvoor de vervoerder weer een charter heeft ingeschakeld. De vervoerder vertelt dat liever niet aan de verlader uit angst dat die de volgende keer rechtstreeks zakendoet met het charterbedrijf. Dat betekent dus ook geen tracking & tracing.”

Simply Deliver maakt het mogelijk om ook die zendingen op de voet te volgen. De chauffeur van het charterbedrijf kan op zijn telefoon de Simply Deliver-app installeren en hoeft daarna alleen de eerste keer het telefoonnummer op het platform in te voeren. Vervolgens krijgt de chauffeur een sms met een link waarop hij moet klikken. Dat is voldoende om de verlader inzicht te bieden in de locatie van de vrachtauto en in de verwachte aankomsttijd (estimated time of arrival). iSHARE zorgt voor het vertrouwen tussen de betrokken partijen – die elkaar misschien helemaal niet kennen – en garandeert dat de verlader alleen toegang krijgt tot de data van zijn eigen zendingen.

100 procent visibility
Simply Deliver mikt niet alleen op verladers, maar ook middelgrote logistiek dienstverleners en kleine transporteurs. De logistiek dienstverleners kunnen het platform gebruiken om hun opdrachtgevers inzicht te geven in alle ritten, ook als een rit is uitbesteed aan een charter met een ander of geen enkel telematicasysteem. Logistiek dienstverleners kunnen niet alleen hun opdrachtgevers, maar ook diens klanten toegang geven tot het platform. “Eén van onze referenties heeft mede daardoor onlangs een grote tender gewonnen. Andere dienstverleners konden geen 100 procent visibility garanderen”, legt Akdemir uit.

Voor kleine transporteurs functioneert Simply Deliver als een eenvoudig transport management systeem. Ze kunnen transportorders afhandelen, statusupdates en notificaties sturen en na aflevering een proof-of-delivery verstrekken. “Met de app op hun telefoon hebben deze ondernemers hun kantoor overal bij zich”, stelt Akdemir, die aangeeft dat gebruikers alleen betalen voor gebruik. Wordt de app niet gebruikt? Dan volgt ook geen factuur.

Blockchain en iSHARE
Op dit moment is Simply Deliver betrokken bij een nieuw last mile-project op basis van blockchain-technologie. Wie iets te verzenden heeft, kan een transportorder aanmaken waarop vervoerders kunnen reageren. Als een vervoerder de order accepteert, genereert het Simply Deliver-platform een ‘smart contract’ en wordt de blockchain geïnitieerd.

“Het smart contract regelt het vertrouwen tussen de betrokken partijen, die elkaar wellicht niet kennen. Ze kunnen bijvoorbeeld afspreken dat automatisch wordt betaald als de order is afgeleverd”, verklaart Akdemir, die aangeeft dat iSHARE ook in dit project cruciaal is. “iSHARE is nodig om de identiteit vast te stellen van de partij met wie wordt samengewerkt. Is die daadwerkelijk een betrouwbare verzender, vervoerder of ontvanger? Iedereen wil graag zekerheid voordat ze een smart contract aangaan.”Tijdens de vakbeurs ICT & Logistiek vertelt Osman Akdemir van Simply Deliver hoe u dankzij iSHARE ketentransparantie verkrijgt. Dat doet hij op 7 november van 11.00 – 11.30 uur in het iSHARE Works theater op de iSHARE-stand.. Wilt u daarbij zijn? Schrijft u zich dan in voor de theatersessie ‘Ketentransparantie simply delivered met iSHARE’.
My Marqit

Registreer je gratis voor de volgende voordelen:

  • Kosteloos toegang tot alle informatie
  • Onbeperkt downloaden van whitepapers
  • Altijd up-to-date via de Marqit nieuwsbrieven
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord [vergeten?]