Cyberaanvallen vaker op mens gericht

05-06-2020
Bijna driekwart van de grote Nederlandse bedrijven kampte afgelopen jaar met minstens één cyberaanval. Een kwart constateerde meerdere incidenten. Cyberaanvallen worden steeds vaker gericht op mensen in plaats van op infrastructuur. Menselijke fouten en gebrek aan veiligheidsbewustzijn gelden als de grootste it-beveiligingsrisico's.

Dit blijkt uit een onderzoek van Censuswide in opdracht van Proofpoint. Hiertoe werden 150 cso's/ciso's ondervraagd bij Nederlandse organisaties met meer dan tweehonderd werknemers. Het grootste gevaar komt van binnenuit, bijvoorbeeld van een boze werknemer, een net ontslagen collega of een 'foute' leverancier. Deze insider threats waren de afgelopen twaalf maanden goed voor 38%. Op de voet volgen aanvallen op cloud-accounts (32%), business email compromise (bec)-aanvallen (31%) en phishing (idem).

De komende drie jaar worden vooral aanvallen op cloud-accounts (32%) en phishing (32%) verwacht. Ook credential phishing (30%) en distributed denial of service (ddos)-aanvallen (30%) blijven een probleem.

Lees verder >>

Relevante artikelen:
DDoS-aanvallen | Beveiligingsbeleid
My Marqit

Registreer je gratis voor de volgende voordelen:

  • Kosteloos toegang tot alle informatie
  • Onbeperkt downloaden van whitepapers
  • Altijd up-to-date via de Marqit nieuwsbrieven
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord [vergeten?]