Thuiswerkende ambtenaar communiceert onveilig

02-11-2020
Ambtenaren van de rijksoverheid zijn niet altijd op de hoogte welke communicatietools zijn toegestaan binnen de organisatie. Hierdoor gebruiken ze verboden middelen, zoals Whatsapp (7 procent) en e-mail (16 procent), om vertrouwelijke informatie te delen.

Dat blijkt uit onderzoek van de Algemene Rekenkamer onder ambtenaren van de ministeries en de Hoge Colleges van Staat naar het gebruik van it-middelen tijdens de coronacrisis.

De Algemene Rekenkamer concludeert dat rijksambtenaren en -medewerkers nood hebben aan eenduidige en begrijpelijke communicatie over welke it-tools zij mogen gebruiken voor online communicatie tijdens het thuiswerken. Eén vijfde is namelijk niet op de hoogte van de afspraken over de toegestane tools.

De meeste onduidelijkheid heerst over het gebruik van berichtenapps zoals WhatsApp en online samenwerkingsplatforms zoals MS-Teams, Sharepoint of Dropbox. 7 procent van de rijksmedewerkers gebruikt WhatsApp en 16 procent privé-e-mail voor vertrouwelijke communicatie, terwijl dit niet is toegestaan. Ambtenaren weten soms simpelweg niet weten welke applicaties ze wel of niet mogen gebruiken. Zo staat op de interne website van de rijksoverheid dat WhatsApp onder voorwaarden voor werk gebruikt mag worden, maar is dit bij meerdere ministeries nadrukkelijk niet toegestaan.

Lees verder >>

Relevante artikelen:
Sharepoint | Beveiligingsbeleid
My Marqit

Registreer je gratis voor de volgende voordelen:

  • Kosteloos toegang tot alle informatie
  • Onbeperkt downloaden van whitepapers
  • Altijd up-to-date via de Marqit nieuwsbrieven
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord [vergeten?]