Schade hack bij Hof van Twente loopt op

06-04-2021

Negen op de tien gemeentes vrezen ook slachtoffer te worden

De gemeente Hof van Twente gaat minimaal drie à vier miljoen euro schade lijden als gevolg van de aanval met ransomware waardoor massaal basisdata verloren gingen. Per bewoner is dat zeker honderd euro verlies. De uiteindelijke strop kan nog behoorlijk oplopen.
Dit zegt Richard Klein Tankink, hoofd concernstaf van de getroffen gemeente, tijdens het RPO Journaal, een evenement van VNG Risicobeheer. Centraal thema was hoe gemeenten om moeten gaan met de risico's van digitalisering. Uit een enquête onder de deelnemers aan dit webinar blijkt dat 87 procent denkt dat een hack zoals die bij het Hof van Twente plaatsvond, ook in hun gemeente had kunnen voorvallen. Vandaar ook de grote interesse in het verloop van deze ongekend grote ramp.  

Nog steeds blijkt de gemeente deze klap allerminst te boven is. Sommige ambtenaren kunnen het psychisch niet verwerken dat twintig jaar werk verloren is gegaan, vertelt Klein Tankink. De eerste dagen na de ramp was de publieke dienstverlening vrijwel geheel tot stilstand gekomen. Nu vier maanden later zijn bepaalde vitale onderdelen nog steeds 'kwijt'. Het gemis aan gegevens laat zich sterk voelen.

Lees verder >>

My Marqit

Registreer je gratis voor de volgende voordelen:

  • Kosteloos toegang tot alle informatie
  • Onbeperkt downloaden van whitepapers
  • Altijd up-to-date via de Marqit nieuwsbrieven
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord [vergeten?]