Vakbonden roepen IBM op tot duidelijkheid

09-04-2021

Achterblijvers na reorganisatie weten niet waar ze aan toe zijn

De harde reorganisatie bij IBM Nederland die tot het vertrek van 980 medewerkers moet leiden, dreigt diepe sporen te trekken. De vakbonden maken zich zorgen over de werksfeer en de motivatie van de achterblijvers.

Marten Jukema, bestuurder bij CNV Vakmensen, constateert een toenemende onrust over de vage perspectieven. Ook de FNV merkt onvrede. De werknemers die mogen blijven, zien niet alleen veel collega's wegvallen maar zijn zelf ook onzeker over hun toekomst. Als IBM Nederland de onduidelijkheid nog lang laat voortbestaan, kan dat volgens Jukema het moreel schaden. Dan is IBM nog verder van huis.

‘IBM is een meester in het niets zeggen’, aldus Jukema die onlangs met de IBM aan tafel zat. ‘Bijna alles gebeurt achter de schermen. Het is schimmigheid troef.’ Het regent klachten over de communicatie tussen werkvloer en hoogste leiding, sowieso nooit een sterk punt bij IBM. Het spreadsheet-management laat zich moeilijk doorgronden. De vakbondsbestuurder sprak veel werknemers voor wie het een raadsel is hoe de organisatie eruit gaat zien.

De sanering verloopt volgens de kaasschaafmethode. Jukema: ‘Daartoe zijn de werknemers in groepjes ingedeeld. De leiding reageert doorgaans vaag op de vraag welke collega's er in welke groepen terecht komen. Ook het hoe en waarom is onduidelijk. Als per groep meer medewerkers vrijwillig willen vertrekken dan de planning aangeeft, zal per loterij worden bepaald wie moet blijven.’Jukema sprak veel IBM’ers die blij zijn dat ze wegkunnen. De kans bestaat dan ook dat er nog aardig wat loterijen nodig zijn om de juiste verhoudingen in de organisatie te krijgen.

Lees verder >>

My Marqit

Registreer je gratis voor de volgende voordelen:

  • Kosteloos toegang tot alle informatie
  • Onbeperkt downloaden van whitepapers
  • Altijd up-to-date via de Marqit nieuwsbrieven
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord [vergeten?]