Aanbestedingsregels overheid zet rem op opensource

09-04-2021
De manier waarop overheden it-opdrachten aanbesteden, komt opensource-initiatieven niet ten goede. Een veel gehoord struikelblok om voor overheden te kunnen werken, is de vorm van hun aanbestedingsbeleid., waardoor slechts een beperkt aantal (grote) it-partijen omvangrijke opdrachten verwerft.
Dit blijkt uit een studie die staatssecretaris Knops (BZK) heeft laten uitvoeren. Onder de titel ‘Shirt, pak, zolder & vergadertafel’ deden Ton Baetens, Arnout Ponsioen en Linda de Veen een antropologisch onderzoek naar opensource-gemeenschappen - en waarover ook Computable-redacteur Rik Sanders is gehoord.  

De directie Digitale Overheid (i.o.) van zijn ministerie van BZK wilde een beter beeld krijgen van de opensource-beweging en haar positie bij de overheid. Knops riep een jaar geleden overheden op om broncode zo veel mogelijk te delen en beschikbaar te stellen aan de samenleving. Het uitgangspunt daarbij is ‘open, tenzij’. Uitzonderingen zijn wanneer dit niet verenigbaar is met veiligheidsbelangen of er een vertrouwelijke werkwijze wordt geschaad, zoals het geval kan zijn bij opsporing en toezicht.  

In de praktijk blijkt de rol van opensource bij de overheid beperkt. Om meer ruimte te bieden aan de opensource-manier van werken, moet de vorm waarin een aanbesteding is gegoten anders worden ingericht. Zo luidt het belangrijkste advies van de onderzoekers.

Lees verder >>

Relevante artikelen:
Open source | Rijksoverheid
My Marqit

Registreer je gratis voor de volgende voordelen:

  • Kosteloos toegang tot alle informatie
  • Onbeperkt downloaden van whitepapers
  • Altijd up-to-date via de Marqit nieuwsbrieven
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord [vergeten?]