Belang duurzaamheid bij softwareontwikkeling is groot

10-01-2022
Onderwerpen als duurzaamheid en klimaatverandering staan wereldwijd hoog op de agenda. Uiteraard moet ook de software-industrie haar verantwoordelijkheid nemen en initiatieven ontplooien om softwareproducten ‘groen’ te mogen noemen. Wat houdt dat in? Of beter, wat houdt duurzame software-engineering in?

De betekenis van duurzame software-engineering wordt treffend beschreven door Asim Hussain, green
cloud advocacy lead bij Microsoft. Op zijn persoonlijke projectwebsite onderscheidt hij acht principes van green software engineering. De focus met betrekking tot klimaatgevolgen van software ligt op de uitstoot van koolstofdioxide (CO2). Software draait immers op hardware, hardware verbruikt stroom, en het opwekken van stroom gaat nog altijd grotendeels gepaard met CO2-uitstoot.

Lange tijd dachten we in de it dat verduurzaming door middel van efficiëntere chips en it-hardware gerealiseerd zou worden. Dat blijkt niet het geval. Volgens de wet van Moore verdubbelt het aantal transistors per chip nog elke twee jaar. Helaas resulteert meer transistors per chip doorgaans ook in een hogere energieconsumptie. Daarnaast loopt genoemde wet tegen fysieke limieten aan, omdat er simpelweg niet meer transistors op een enkele chip passen. Verduurzaming van software moet dus op een andere manier gerealiseerd worden dan enkel op basis van efficiënter hardware-gebruik.

Lees verder >>

Relevante artikelen:
Software Development
My Marqit

Registreer je gratis voor de volgende voordelen:

  • Kosteloos toegang tot alle informatie
  • Onbeperkt downloaden van whitepapers
  • Altijd up-to-date via de Marqit nieuwsbrieven
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord [vergeten?]