Nederland zet stevig in op prestigieus EU-chipproject

20-04-2022

NXP, ASML, Nearfield, ThermoFischer en Smart Photonics geven acte de présence

Nederland heeft zes projecten aangemeld voor het grote nieuwe Europese programma op gebied van micro-elektronica, IPCEI ME2 genaamd.

Chipfabrikant NXP gaat deelnemen aan innovatieprojecten op gebied van radar- en 6G-technologie. ASML en Nearfield Instruments krijgen steun bij de realisatie van de nieuwste machines voor geavanceerde halfgeleiderproductie. ThermoFischer participeert in een programma voor het testen van halfgeleiders. Smart Photonics doet dat op gebied van geïntegreerde fotonica-oplossingen. 

Minister Adriaansens (EZK) heeft dat vandaag bekendgemaakt. Bij wijze van startgeld had het kabinet al eerder hiervoor 230 miljoen euro beschikbaar gesteld. De nadruk ligt op r&d en de eerste industriële toepassingen. Deelname garandeert de toegang tot de nieuwste micro en nano-elektronica en software.

De Nederlandse deelnemers aan het tweede samenwerkingsverband (IPCEI CIS) dat cloud-infrastructuur betreft, worden later bekend gemaakt. Dit project heeft tot doel om Europese cloud-infrastructuur en -diensten op te zetten die bijdragen aan cyberveiligheid, interoperabiliteit en duurzame toepassingen. IPCEI CIS sluit aan bij Gaia-X, de Europese 'cloud'. Het kabinet heeft hiervoor alvast zeventig miljoen euro gereserveerd.

Lees verder >>

My Marqit

Registreer je gratis voor de volgende voordelen:

  • Kosteloos toegang tot alle informatie
  • Onbeperkt downloaden van whitepapers
  • Altijd up-to-date via de Marqit nieuwsbrieven
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord [vergeten?]