CIO Platform Nederland: hard ingrijpen in cloudmarkt

14-06-2022

Misbruik van vendor lock-in loopt spuigaten uit

Vier zakelijke Europese gebruikersverenigingen, waaronder CIO Platform Nederland en Beltug (België), pleiten voor een meer evenwichtige cloudmarkt. Ze presenteren elf ‘fair principles’ om het digitale potentieel van Europa optimaal te benutten.

De Europese Commissie en nationale regeringen, regelgevers en mededingingsautoriteiten worden opgeroepen de toekomst van de cloud in Europa veilig te stellen. Het wordt van groot belang geacht dat de (grote) cloudproviders de regels van eerlijke handel en gezonde concurrentie op de Europese markt respecteren.

Aan het misbruik van vendor lock-in en schadelijke praktijken door cloudproviders moet een einde komen. Dit kan door het creëren van eerlijke praktijken op de markt voor digitale technologie. Zodra software is geïmplementeerd, is deze sterk verweven met de bedrijfsprocessen. Het wordt dan zo complex en duur om over te stappen naar een andere  leverancier dat organisaties vaak vast zitten aan hun aanbieder. Bovendien hebben zakelijke gebruikers geen onderhandelingsruimte ten opzichte van de grote softwareleveranciers.

Cloud-aanbieders kunnen abonnementsprijzen en de basis waarop de prijzen berekend worden eenzijdig wijzigen. Hoe een businesscase bouwen als je toekomstige kosten niet  kan voorspellen? Een aantal grote spelers domineert een aanzienlijk deel van de zakelijke cloudmarkt. Sterke softwareleveranciers kopiëren mogelijkheden van kleinere concurrenten en integreren deze in hun software. Dit beperkt de concurrentie en maakt de afhankelijkheid van hun klanten nog groter.

Lees verder >>

Relevante artikelen:
Audits | CIO | Cloud Computing | License Management
My Marqit

Registreer je gratis voor de volgende voordelen:

  • Kosteloos toegang tot alle informatie
  • Onbeperkt downloaden van whitepapers
  • Altijd up-to-date via de Marqit nieuwsbrieven
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord [vergeten?]