AIVD en MIVD moeten datasets burgers vernietigen [UPDATE]

15-06-2022

Toezichthouder stelt Bits of Freedom in het gelijk

De inlichtingen- en veiligheidsdiensten AIVD en MIVD moeten vijf omvangrijke datasets van burgers die geen onderwerp van onderzoek zijn, vernietigen. De Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) kwam tot dit bindende oordeel na een klacht van de actiegroep Bits of Freedom (BoF). De AIVD en de MIVD hebben allerlei privégegevens langer dan de wettelijke termijn van anderhalf jaar bewaard. Het kabinet kwam naderhand met een reactie (zie kader onderaan).
De afdeling toezicht van de CTIVD had de ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en van Defensie al eerder geadviseerd betrokken data te wissen. Maar de bewindslieden waren niet  verplicht om dat advies uit te voeren. Beide ministers besloten de gegevens van vijf bulkdatasets toch te bewaren.
 
De actiegroep BoF eiste vervolgens dat de gegevens alsnog worden gewist. Vandaag publiceerde de afdeling klachtbehandeling van de CTIVD een uitspraak (pdf) die niet vrijblijvend is. De AIVD en MIVD hebben geen andere keuze dan pver te gaan tot vernietiging.

Lees verder >>

Relevante artikelen:
Privacy
My Marqit

Registreer je gratis voor de volgende voordelen:

  • Kosteloos toegang tot alle informatie
  • Onbeperkt downloaden van whitepapers
  • Altijd up-to-date via de Marqit nieuwsbrieven
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord [vergeten?]