Verbod op crypto helpt niet tegen ransomware

15-06-2022
Cryptovaluta zijn een belangrijk instrument voor ransomwarebendes. Niet voor niets klinkt regelmatig de roep om dit digitale betaalmiddel te verbieden. Maar dat lost het probleem niet op. Wat dan wel?

Gijzelsoftware is een van de grote uitdagingen van deze tijd. Ransomware-aanvallen richten jaarlijks voor vele miljarden euro’s aan schade aan. Tachtig procent van de organisaties wereldwijd werd in de afgelopen twee jaar aangevallen, zo blijkt uit onderzoek van Mimecast. In Nederland is dat zelfs 87 procent. Het geëiste losgeldbedrag varieert van duizenden tot miljoenen euro’s in bitcoins of een andere cryptomunt.

Er zijn goede argumenten om géén losgeld te betalen. Zo biedt betaling geen garantie dat de getroffen organisatie weer toegang tot de gegevens krijgt. Soms worden de gegevens alsnog verkocht of gelekt, of krijgt de organisatie later een nieuwe aanval over zich heen. En door te betalen, houden slachtoffers het verdienmodel in stand. Toch betaalt ongeveer de helft van de getroffen Nederlandse organisaties het volledige bedrag.

Lees verder >>

Relevante artikelen:
Cybercrime | Phishing | Beveiligingsbeleid
My Marqit

Registreer je gratis voor de volgende voordelen:

  • Kosteloos toegang tot alle informatie
  • Onbeperkt downloaden van whitepapers
  • Altijd up-to-date via de Marqit nieuwsbrieven
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord [vergeten?]