Niet honderden maar duizenden ontslagen bij Salesforce

05-01-2023

Reorganisatie veel dieper dan eerst was aangekondigd

Salesforce gaat 10 procent van zijn personeel ontslaan. In bepaalde markten zullen ook kantoren sluiten. Begin november 2022 moesten al honderden medewerkers weg bij de de crm-softwareleverancier. Het bedrijf zei toen dat het er minder dan duizend zouden zijn. Maar woensdag zei Salesforce-topman Marc Benioff dieper te moeten snijden. Een kleine achtduizend mensen zullen vertrekken.

In een brief aan het personeel schrijft Benioff dat veel klanten momenteel de vinger op de knip houden. Grote uitgaven aan softwareprojecten worden niet meer zo gemakkelijk gedaan. Andere aanbieders van zakelijke software hebben zich in soortgelijke bewoordingen uitgelaten. Benioff trekt zelf ook het boetekleed aan. Hij geeft toe tijdens de pandemie, toen de omzet bij Salesforce omhoog spoot, veel te veel personeel te hebben aangenomen. ‘Ik neem daar de verantwoordelijkheid voor,’ zegt hij. Drie jaar geleden had Salesforce nog ruim 49.000 medewerkers. Eind oktober 2022 waren dat er bijna 80.000 wereldwijd.

Voor de kosten van de herstructurering neemt Salesforce een voorziening van 1,4 miljard tot 2,1 miljard dollar. Alleen al in het lopende kwartaal legt de softwarefabrikant hier 1 miljard dollar voor opzij. Overigens rommelt het in de top van Salesforce. Onlangs werd het vertrek van co-ceo Bret Taylor aangekondigd. Deze man wordt beschouwd als de architect achter de aankoop van Slack in 2020 voor 27,7 miljard dollar. Stewart Butterfield, ceo en mede-oprichter van deze messaging-app, moet ook het veld ruimen.

Lees verder >>

Relevante artikelen:
Loopbaan
My Marqit

Registreer je gratis voor de volgende voordelen:

  • Kosteloos toegang tot alle informatie
  • Onbeperkt downloaden van whitepapers
  • Altijd up-to-date via de Marqit nieuwsbrieven
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord [vergeten?]