Verhoeven: Digitalisering bedreigt democratie

23-01-2023

Oud-Kamerlid (D66) Kees Verhoeven deelt in boek zorgen over toekomst

In ‘De Democratie Crasht’ waarschuwt oud-Kamerlid voor D66 Kees Verhoeven voor digitalisering die als een sluipmoordenaar de rechtsstaat bedreigt. Hij stelt dat de overheid moeilijk grip krijgt op digitale technologie met tot gevolg Big Tech-monopolies, datalekken en privacy-schendingen.

In het vandaag te verschijnen boek deelt Verhoeven op basis van zijn ervaringen als Kamerlid hoe digitalisering en politiek moeilijk samen gaan. ‘Dit boek heb ik geschreven omdat ik me grote zorgen maak over de toekomst van onze democratie en de Tweede Kamer die mij zo dierbaar is’, schrijft hij in de inleiding. Hij stelt dat het niet geschreven is om politieke memoires vol sappige onthullingen te delen of om mensen te overtuigen van beleidskeuzes of maatregelen.

In het hoofdstuk ‘Techreuzen en kabouterpolitiek’ schrijft hij waarom grote techbedrijven haast overal mee wegkomen. In ‘De cyberkramp van een kikkerland’ ontvouwt hij waarom de politiek zich weifelend weert tegen digitale grootmachten en in ‘De veiligheidsparadox’ beschrijft hij hoe de obsessie met veiligheid ons land kwetsbaar maakt.

Verhoeven deelt ook hoe digitalisering in goede banen is te leiden en hoe de democratie gered kan worden van bijvoorbeeld het hokjesdenken, dat door online-groepen wordt versterkt. Ondanks die ideeën over hoe de digitale samenleving beter kan, blijft zijn boodschap alarmerend: ‘De politiek raakt oververhit en is steeds minder in staat om maatschappelijke uitdagingen en crises het hoofd te bieden.'

Lees verder >>

My Marqit

Registreer je gratis voor de volgende voordelen:

  • Kosteloos toegang tot alle informatie
  • Onbeperkt downloaden van whitepapers
  • Altijd up-to-date via de Marqit nieuwsbrieven
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord [vergeten?]