Nederland en België verschillend qua it-vacatures

02-03-2023
Nederland telde in het derde kwartaal van 2022 liefst 74.944 vacatures voor it-banen. Ook België kent relatief veel onvervulde it-functies: 63.760. Tot deze conclusie komt Comptia (Computing Technology Industry Association).
De internationale branchevereniging voor de it-industrie meldt in zijn het rapport 'European Tech Hiring Trends'. 

De vacatures waren gespreid over verschillende disciplines. In Nederland betreft de helft van de openstaande functies softwareontwikkelaars, programmeurs en web-ontwikkelaars. Bijna een kwart van de vacatures heeft betrekking op systeemanalisten en cybersecurity-mensen. Ook it support specialisten en -technici (10 procent) zijn gevraagd. Een fractie kleiner is het percentage vacatures voor netwerk- en systeembeheerders en aanverwante technici. De vraag concentreert zich sterk op Amsterdam en Utrecht.

In België liggen de verhoudingen heel anders. Daar ligt het aandeel van vacatures voor systeemanalisten en cybersecurity-mensen beduidend hoger. Hetzelfde geldt voor it-ondersteuning. Opvallend laag ligt het aantal vacatures op gebied van netwerk- en systeembeheer.

Regionaal liggen de vacatures vrij gespreid. Charleroi en Luik kennen relatief veel onvervulde it-banen. In België springt de sector administratieve en ondersteunende diensten eruit qua aantal aangeboden banen. In Nederland is dat de ict-sector.

Het rapport keek naar vacatures in tien landen. In totaal stonden daar in het derde kwartaal van 2022 bijna 1,7 miljoen it-banen open. Dat was iets minder dan in het kwartaal daarvoor. De meeste vacatures zijn er in Duitsland (639.278), gevolgd door Polen (450.391) en Frankrijk (280.681).

Lees verder >>

Relevante artikelen:
Loopbaan
My Marqit

Registreer je gratis voor de volgende voordelen:

  • Kosteloos toegang tot alle informatie
  • Onbeperkt downloaden van whitepapers
  • Altijd up-to-date via de Marqit nieuwsbrieven
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord [vergeten?]