WHO maant tot voorzichtigheid bij ai-gebruik

17-05-2023
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) roept op tot veilige en ethische ai voor de gezondheid. De organisatie maant tot voorzichtigheid bij het gebruik van generatieve ai en grote taalmodellen zoals ChatGPT en Bard.
Het is absoluut noodzakelijk dat de risico's zorgvuldig worden onderzocht bij het gebruik van ai om de toegang tot gezondheidsinformatie te verbeteren, als hulpmiddel bij het nemen van beslissingen, of zelfs om de diagnostische capaciteit te verbeteren. Dit geldt met name in omgevingen met onvoldoende middelen om de gezondheid van mensen te beschermen en ongelijkheid te verminderen.

De WHO ziet zeker de potentie van ai om medici, zorgprofessionals, patiënten, onderzoekers en wetenschappers te ondersteunen. Maar de organisatie is bang dat de voorzichtigheid die normaal gesproken wordt betracht bij nieuwe technologie, zoals De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) roept op tot veilige en ethische ai voor de gezondheid. De organisatie maant tot voorzichtigheid bij het gebruik van generatieve ai en grote taalmodellen (large language models; LLM's) zoals ChatGPT en Bard. met voeten wordt getreden. Ze roept op tot wijdverspreide naleving van kernwaarden van transparantie, inclusie, publieke betrokkenheid, deskundige supervisie en strenge evaluatie.

Overhaaste acceptatie van niet-geteste systemen kan leiden tot fouten door gezondheidswerkers, schade toebrengen aan patiënten en het vertrouwen in ai ondermijnen. Dat ondermijnt of vertraagt de potentiële langetermijnvoordelen en het gebruik van dergelijke technologieën over de hele wereld.

Lees verder >>

My Marqit

Registreer je gratis voor de volgende voordelen:

  • Kosteloos toegang tot alle informatie
  • Onbeperkt downloaden van whitepapers
  • Altijd up-to-date via de Marqit nieuwsbrieven
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord [vergeten?]