Forse stijging phishing-aanvallen

12-09-2023
Het aantal phishing-aanvallen op Nederlandse bedrijven is de afgelopen drie jaar toegenomen. Liefst 93 procent van alle ondervraagde werknemers signaleert een stijging.

Dit blijkt uit onderzoek van Capterra Nederland, onderdeel van marktvorser Gartner, onder 339 werknemers en 131 managers bij bedrijven in Nederland. Van de ondervraagden zegt 40 procent dat het aantal tussen de 10 procent en 20 procent is gestegen en 22 procent dat het tussen de 21 procent en 30 procent is gestegen.

Cybercriminelen kunnen verschillende manieren gebruiken om een phishing-aanval in te zetten. De nep-e-mail wordt veruit het vaakst als methode genoemd. Maar liefst 94 procent van de respondenten zegt dat hun bedrijf via deze weg is aangevallen. Daarna worden via een sms-berichtje (16 procent) of de telefoon (15 procent) het meest genoemd. Slechts 8 procent zegt via sociale media te zijn benaderd.

Het aantal bedrijven dat daadwerkelijk slachtoffer is geworden van een phishing-aanval ligt lager. De meerderheid van de respondenten (65 procent) zegt dat ze zich realiseerden dat er een phishing-aanval werd gepleegd en dat ze het hebben gemeld aan het bevoegde team of de bevoegde persoon. Bovendien is er een aanzienlijke groep (42 procent) die het bericht of de berichten heeft verwijderd of genegeerd. Maar een kleine groep (5 procent) zegt dat ze de link in het phishing-bericht hebben geopend. Slechts 1 procent zegt bedrijfsinformatie te hebben gedeeld via een website, bericht, formulier of de telefoon.

Van deze groep die één of meerdere keren slachtoffer zijn geweest van een succesvolle aanval, zegt het merendeel dat hun bedrijf daardoor data heeft verloren of financiële schade heeft opgelopen.

Lees verder >>

Relevante artikelen:
Cybercrime | Malware | Phishing | VPN | Beveiligingsbeleid
My Marqit

Registreer je gratis voor de volgende voordelen:

  • Kosteloos toegang tot alle informatie
  • Onbeperkt downloaden van whitepapers
  • Altijd up-to-date via de Marqit nieuwsbrieven
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord [vergeten?]