SPAMfighter identificeert WK-spam met malware

10-05-2010
Het WK-virus is over het algemeen onschuldig en leidt in Nederland hooguit tot een vorm van Oranjekoorts. SPAMfighter, leverancier van onder andere antispamoplossingen en antivirussoftware, heeft echter een schadelijker versie van het WK-virus ontdekt. SPAMfighter identificeerde computervirussen die zich vermommen als een e-mail over het WK Voetbal. Het gaat om zogenaamde Nigeriaanse spam die malware bevat. De mail probeert ontvangers te verleiden om contact op te nemen met de afzender en bijvoorbeeld creditcardgegevens mee te sturen. Met deze gegevens kunnen de spammers fraude plegen.

SPAMfighter traceerde schadelijke e-mails met onder ander de volgende zinnen in de onderwerpregel:
  • Fw: WIN TICKETS TO THE WORLD CUP
  • WORLD CUP 2010 PROMOTIONAL DRAWS
  • This letter/ attached file is from Chairman 2010 World Cup Local organizing committee (Dr.Irvin Khoza)
  • 2010 WORLD CUP LOTTO SPECIAL PROGRAMS.
  • CONGRATULATIONS!!You Have Won South African 2010 World Cup?

“Het WK Voetbal biedt spammers uitstekende mogelijkheden. Het is een geweldig evenement voor voetbalfans, dat wereldwijd veel belangstelling trekt en spammers weten dat maar al te goed”, zegt Martin Thorborg, medeoprichter van SPAMfighter. “De wens van voetballiefhebbers om aanwezig te zijn bij dit evenement, heeft geresulteerd in een stortvloed van spam- en phishing-e-mails met zogenaamde aanbiedingen voor reizen naar het WK in Zuid-Afrika en loterijen rond het WK Voetbal. Ons advies is, zoals altijd: als het aanbod te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat meestal ook. Wees de komende maanden dus extra voorzichtig met e-mails over het WK.”

Wat spam betreft, is het WK Voetbal overigens geen uitzondering. Volgens SPAMfighter richten spammers zich regelmatig op grote evenementen waarbij er grote belangstelling is voor tickets.

Bookmark and Share

My Marqit

Registreer je gratis voor de volgende voordelen:

  • Kosteloos toegang tot alle informatie
  • Onbeperkt downloaden van whitepapers
  • Altijd up-to-date via de Marqit nieuwsbrieven
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord [vergeten?]