Internationaal Cisco-onderzoek: IT-managers voorspellen vergaande acceptatie private en publieke clouds

08-12-2010

Belangrijkste internationale IT-trends: servervirtualisatie en datacenter unified fabric

Cisco maakt de uitkomsten van het Cisco Connected World-onderzoek bekend. Dit internationale onderzoek gaat in op de trends in het gedrag van werknemers om overal, met elk apparaat, toegang tot informatie te krijgen, en het vermogen van IT-professionals om aan deze behoeften te voldoen. Het rapport toont aan dat datacentermedewerkers beter samenwerken dankzij unified datacenterinfrastructuren, zoals unified fabric en unified computing. Tevens voorspellen IT-respondenten dat deze trend zal leiden tot meer nieuwe trainingen en certificeringen, door het ontstaan van nieuwe functies, zoals datacenterarchitect.

IT-professionals omarmen nieuwe technologieën zoals virtualisatie en cloud computing, maar worstelen met  het behoud van beveiliging en data governance, doordat werknemers meer toegang tot netwerken en informatie buiten kantoor wensen. Zo wijst het onderzoek uit dat 52 procent van de IT-professionals cloud computing gebruikt of van plan is dit te gaan gebruiken.

Voor de komende drie jaar geven de respondenten in hun datacenter prioriteit aan: het verbeteren van agility en het sneller implementeren van bedrijfsapplicaties (33 procent), beter afstemmen van vraag en capaciteit (31 procent), vergroten van de stabiliteit in datacenters (19 procent) en verlagen van energie- en koelingskosten (17 procent).

Michel Schaalje, technisch directeur van Cisco: "Het datacenter groeit mee met de behoefte van werknemers om overal en altijd met elk apparaat toegang te krijgen tot netwerken, applicaties en informatie. Het onderzoek toont aan dat IT-professionals wereldwijd stappen maken naar nieuwe technologieën, zoals virtualisatie, cloud computing, desktopvirtualisatie en unified datacenter infrastructuren, om aan deze behoefte te voldoen en tegelijkertijd hun organisatie helpen in het behalen van hun bedrijfsdoelstellingen."

Voornaamste onderzoekresultaten

Cloud computing

 • Slechts 18 procent van de respondenten maakt dagelijks gebruik van cloud computing. Tevens is 34 procent van plan cloud computing te gebruiken.
 • Een grote meerderheid (88 procent) van de IT-professionals voorspelt dat zij binnen drie jaar een deel van hun bedrijfsdata en -applicaties op te slaan in private en publieke clouds.
 • Van de respondenten die publieke clouds zullen gebruiken, is 34 procent van plan dit binnen een jaar in te zetten. 44 procent voorspelt dat hun organisatie publieke clouds binnen de komende twee jaar zal gebruiken; 21 procent verwacht dit binnen twee tot drie jaar te doen.

Virtualisatie

 • Als belangrijkste reden voor de inzet van virtualisatie noemen IT-professionals de toenemende flexibiliteit in IT (30 procent), gevolgd door efficiëntere inzet van middelen om kosten te verlagen (24 procent) en snellere voorziening van applicaties.
 • Beveiliging is het grootste obstakel voor virtualisatie (20 procent), gevolgd door uitval (18 procent), problemen in de ontwikkeling van operationele processen voor virtuele omgevingen (16 procent) en beheer (16 procent).
 • Twee van de vijf (40 procent) respondenten verwacht een kostenverlaging in het datacenter tussen 25 en 49 procent te realiseren dankzij virtualisatie. Verder verwacht 30 procent meer dan 24 procent kostenbesparing te realiseren.

Belangrijkste Datacentertrends

 • Een op de drie IT-managers noemt mobiele toegang tot informatie als de trend die het meeste effect heeft op het datacenter. De percentages waren bijna net zo hoog voor virtualisatie (32 procent), unified data center fabric (29 procent), desktopvirtualisatie (27 procent) en cloud computing (17 procent).
 • Twee van de vijf (40 procent) IT-managers beweert dat de komende drie jaar de toename in applicaties en data de belangrijkste trends in het bedrijfsleven zijn, gevolgd door beveiliging en riskmanagement (39 procent) en kostenverlaging (34 procent).

Datacenter: carrièremogelijkheden

 • Ongeveer vijftig procent van de IT-professionals voorspelt dat de komende drie jaar nieuwe carrièremogelijkheden in de IT-branche tot stand komen als gevolg van training en nieuwe samenwerking tussen afdelingen die voorheen apart werkten. Meer dan een kwart (27 procent) noemt grotere efficiency als belangrijkste reden om samenwerking tussen medewerkers te bewerkstelligen.
 • Van de IT-professionals verwacht 43 procent dat nieuwe IT-vacatures ontstaan door de training- en certificeringprogramma's voor datacentermanagers.

 Bookmark and Share  

My Marqit

Registreer je gratis voor de volgende voordelen:

 • Kosteloos toegang tot alle informatie
 • Onbeperkt downloaden van whitepapers
 • Altijd up-to-date via de Marqit nieuwsbrieven
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord [vergeten?]