AIVD heeft SecuVOICE van Fox-IT goedgekeurd om vertrouwelijke gesprekken mee te voeren

11-04-2011
Fox-IT biedt met het product SecuVOICE een oplossing op de Nederlandse markt met een goedkeuring tot niveau Departementaal Vertrouwelijk voor beveiligd bellen via het GSM-kanaal. Deze goedkeuring is verstrekt op advies van het Nationaal Bureau voor Verbindingsbeveiliging (NBV), onderdeel van de AIVD. Deze goedkeuring bevestigt dat SecuVOICE voldoet aan de overheidsnormen voor beveiligd bellen.

Veilig
SecuVOICE werkt op basis van de Secusmart Security Card, een MicroSD-smartcard, die gesprekken tussen twee mobiele telefoons end-to-end versleutelt. Gesprekken zijn door deze versleuteling niet door derden af te luisteren en de afzender valt niet te vervalsen. Met deze goedkeuring kunnen overheden maar ook bedrijven in Nederland beveiligd mobiel bellen. Dit is belangrijk want het wordt steeds eenvoudiger om GSM-gesprekken af te luisteren. Op hackerscongressen zijn steeds meer demonstraties van het onderscheppen van gesprekken en SMS-berichten.

Eenvoudig
Na het insteken van de Secusmart Security Card in het MicroSD-slot van een Nokia mobiele telefoon installeert SecuVOICE zich automatisch op de telefoon. Het opnemen of opzetten van een beveiligd gesprek is daarna net zo eenvoudig als een gewoon gesprek. Naast het beveiligd bellen kan de telefoon ook als normale mobiele telefoon gebruikt worden. Het installeren van eigen applicaties, zoals navigatie software of het voeren van een gebruikelijk GSM-gesprek is uiteraard nog steeds mogelijk.

Secusmart Security Card
Het hart van SecuVOICE vormt de Secusmart Security Card, een MicroSD-kaart met smartcard. De kaart bevat naast 4 GB flash geheugen ook een cryptochip die alle gesprekken en sms'jes versleutelt. De huidige versie van SecuVOICE versleutelt naast gesprekken ook SMS-berichten en verifieert de afzender. De contactlijst wordt volledig versleuteld opgeslagen. De cryptografische informatie zal de Secusmart Security Card nooit verlaten. Het 4 GB flash geheugen bestaat uit 2 GB vrij geheugen beschikbaar voor alle telefoonapplicaties en 2 GB geheugen dat hardwarematig versleuteld is.

Interoperabiliteit & Open Standaarden
SecuVOICE ondersteunt op dit moment ook de open SNS Standaard (Sichere Netzübergreifende Sprachkommunikation). SNS is de eerste open civiele standaard voor end-to-end versleutelde netwerk- en leverancier onafhankelijke spraak (en SMS) communicatie. SNS biedt ondersteuning voor PSTN, GSM, Tetra en satellietnetwerken voor carriers zoals; CSD, ISDN, 3G/WLAN (VoIP). Andere leveranciers ontwikkelen producten die deze standaard ondersteunen. SecuVOICE biedt de mogelijkheid veilig te kunnen bellen met producten van andere leveranciers.

Platform- en netwerkonafhankelijk
Naast het beveiligd bellen via het GSM kanaal is het vanaf halverwege dit jaar ook mogelijk een beveiligd VoIP gesprek op te zetten via 3G/WLAN, niet alleen voor de laatste Nokia modellen maar ook voor BlackBerry telefoons. Andere populaire platformen, waaronder Android, volgen later.

AIVD goedkeuring
Op dit moment is de SecuVOICE gespreksversleuteling goedgekeurd tot het niveau Departementaal Vertrouwelijk, de versleuteling van SMS-berichten is nog onder evaluatie bij de AIVD, het resultaat zal medio 2011 bekend gemaakt worden. De goedkeuring betreft de GSM versie van SecuVOICE die geschikt is voor Nokia (Symbian) telefoons en ondersteuning biedt voor de SNS standaard.

My Marqit

Registreer je gratis voor de volgende voordelen:

  • Kosteloos toegang tot alle informatie
  • Onbeperkt downloaden van whitepapers
  • Altijd up-to-date via de Marqit nieuwsbrieven
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord [vergeten?]