Foutieve algoritmes, splash crash en meer wetgeving in 2012

08-12-2011

Progress Software: een verkeerd algoritme richt meer schade aan dan menselijke fraude tot nu toe heeft veroorzaakt

Progress Software Corporation (NASDAQ: PRGS), een leverancier van enterprise software die ondernemingen in staat stelt om direct te reageren op veranderende omstandigheden, voorspelt dat foutieve algoritmes een financiële instelling meer dan één miljard dollar gaan kosten in 2012.

Dr. John Bates, Chief Technology Officer bij Progress Software stelt: “Ondanks dat financiële instellingen de risicoprocessen hebben aangescherpt om frauduleus handelen tegen te gaan, vooral naar aanleiding van het USB schandaal eerder dit jaar, monitoren zij hun algoritmische handel nog onvoldoende. Er is slechts één foutief algoritme nodig om in een neerwaartse spiraal terecht te komen en de gevolgen hiervan kunnen desastreus zijn.”
In de vooruitzichten voor 2012 voorspelt Progress Software meer regelgeving die de ontwikkeling van high frequency trading (HFT) verder zal afremmen. Bates constateert: “Omdat financiële dienstverleners niet proactief risico’s beheren en te weinig doen om issues zoals typefouten en flash crashes te voorkomen, zullen toezichthouders tot het uiterste gaan om een einde te maken aan high frequency trading.”

Lees alle voorspellingen voor 2012 hier

De voorspellingen van Progress Software voor de kapitaalmarkten in 2012 zijn:

1.    De blunder van één miljard dollar: tenminste één financiële instelling zal één miljard dollar (of meer) verliezen als gevolg van een foutief algoritme. Het algoritme zal een neerwaartse spiraal veroorzaken die een onherstelbare en ongedekte schade zal veroorzaken en niet te stoppen is. De verliezen zullen groter zijn dan de schade door frauduleus handelen, hetgeen banken en financiële instituten het komende jaar zullen aanpakken.

2.    Occupy HFT: burgers, overheid en toezichthouders zullen een ‘Occupy HFT’-beweging starten en in opstand komen tegen de top in deze sector die hier geld aan verdient. Ondanks de grote druk van de financiële sector zullen de wetgevers in zowel de VS als de EU in paniek raken door de weerstand van investeerders en de politiek ten aanzien van HFT en dit zal resulteren in draconische regels en maatregelen.

3.    SEF’s leiden tot Splash Crash: Swap Execution Facilities (SEF’s) zullen een revolutie betekenen voor de over-the-counter handel in derivaten, waarbij partijen de mogelijkheid krijgen om elektronisch handel te drijven. Dit zal leiden tot een groter risico op een beursval als gevolg van de handel in verschillende activa. Dit zal tot verwarring leiden onder regelgevers die weinig verstand hebben van deze markten.

4.    Wereldwijde regulering: landen zullen eindelijk inzien dat afstemming van regelgeving een goede zaak is en eigenbelang niet. Banken en financiële instellingen zullen zich realiseren dat zij moeten denken als de controlerende macht. Zij moeten het interne toezicht en compliance onder controle hebben, nog voordat zij worden gedwongen door toezichthouders.

5.    RIC’s worden slimmer: Regulated Investment Companies zijn ondernemingen die toestemming hebben om belasting op kapitaalwinst, dividend en rentes door te belasten aan de klant. In Brazilië, Rusland, India en China (BRIC) houden investeringsfondsen zich bezig met optimaliseren van het aankoopproces en bereiden ze zich voor op het meer toepassen van handel op basis van algoritme. Dit in combinatie met soepelere regelgeving zorgt ervoor dat meer handelaren profiteren van prijsverschillen en zich onttrekken aan internationale wetgeving

6.    The Wild East: De superioriteit van het westen in de financiële wereld zal verder afnemen wanneer nieuwe wetgeving, zoals de Volcker Rule in de VS en MiFiD in Europa, in het voordeel werkt van geografische gebieden met minder strikte wetgeving zoals Rusland en China. Wall Street en de City of Londen zullen als gevolg hiervan menselijk en financieel kapitaal gaan verliezen.

7.    Financieel terrorisme: Een beurs of handelscentrum zal worden gehackt door financiële terroristen die proberen om de markt te manipuleren uit politiek gewin. Dit zal ertoe leiden dat beurzen en elektronische communicatienetwerken de monitoring- en toezicht-opties zullen uitbreiden.

8.    Hoofd in de cloud: explosieve groei van buitenlandse handel en SEF’s betekent dat de participerende firma’s complexe hosting oplossingen nodig hebben. Zelfs de kleinste FX-handelaar heeft aggregatie en pricing diensten nodig waarvoor een grote investering in technologie vereist is. SEF’s zorgen voor nieuwe uitdagingen omdat wisselmarkten algoritmes nodig hebben en dit vereist een goed toezicht.

9.    Vervolging: Toezichthouders  pakken financiële fraude en marktmanipulatie hard aan en zullen in 2012 enkele grote zaken aan het licht brengen. De vervolgingen en straffen zullen stijgen in aantallen en een grotere impact hebben.

De voorspellingen van Progress Software voor 2011 bleken erg accuraat te zijn: HFT en handel op basis van algoritmes is tot bloei gekomen in Brazilië, China en India, algoritmes werden intelligenter en er waren zelfs enkele voorbeelden van zelflerende algoritmes. Banken hebben in reactie op de Volcker Rule hun handelskantoren afgestoten, die vervolgens elders weer opdoken als nieuwe firma’s of hedgefondsen.

Bates concludeert: “Alhoewel er nog wel meer fraudegevallen zullen komen, is het goede nieuws dat financiële instellingen en toezichthouders het afstemmen van wetgeving serieus opvatten. Op niet al te lange termijn hebben we een aantal wereldwijde regels die toezicht en monitoring verplicht stellen en hiermee proactief fraude en flash crashes voorkomen.”

My Marqit

Registreer je gratis voor de volgende voordelen:

  • Kosteloos toegang tot alle informatie
  • Onbeperkt downloaden van whitepapers
  • Altijd up-to-date via de Marqit nieuwsbrieven
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord [vergeten?]