De drie belangrijkste security trends voor 2012

15-12-2011

CRYPTOCARD’s Sales Manager Benelux, Rob Buddingh, blikt vooruit met de drie belangrijkste securitytrends die hij verwacht voor 2012 en legt uit waarom

CRYPTOCARD’s Sales Manager Benelux, Rob Buddingh, blikt vooruit met de drie belangrijkste securitytrends die hij verwacht voor 2012 en legt uit waarom. De trends die Budding voorziet zijn; bedrijven moeten de gebruiker centraal stellen bij beveiligingsoplossingen, identity management wordt de toekomst van beveiliging en het aantal hacks neemt komend jaar drastisch toe.

Data is overal opgeslagen en via internet toegankelijk vanaf allerlei (mobiele) apparatuur. Werktijden vervagen en iedere locatie vormt een potentiële werkplek. De scheiding tussen werk- en privé is al lang niet meer helder. Allemaal zichtbare veranderingen die inmiddels gewoon gevonden worden. Toch passen veel bedrijven hun beveiliging hier niet op aan. Beveiligingsoplossingen worden nog te vaak uitsluitend afgestemd op bedrijfsbehoeften, zonder rekening te houden met de veranderende gebruikerswensen. Door eenzijdig protocollen op te leggen en individuele wensen te negeren werk je in de hand dat gebruikers beveiligingsmaatregelen omzeilen. Ontwikkelingen, zoals het negeren van ‘bring your own device’ maken de beveiliging alleen maar lastiger beheersbaar.

Trend 1 - Gebruiker centraal stellen
Zeker nu privé en zakelijk steeds meer door elkaar lopen kun je niet langer alleen de werkgever als uitgangspunt nemen. Werknemers stellen zich flexibel op door werk mee naar huis te nemen. Zij gaan hierdoor efficiënter met hun tijd om en leveren tegelijkertijd een besparing op voor het bedrijf doordat er minder fysieke werkplekken nodig zijn en reiskosten lager worden. Thuis hebben ze toegang tot privé-applicaties, op kantoor verwachten ze dezelfde flexibiliteit van de werkgever door over dezelfde mogelijkheden te kunnen beschikken. Door als werkgever mee te denken over technische oplossingen die werknemers meer gebruiksgemak en mogelijkheden geven, draag je direct bij aan een hogere output. Dit vergt, net als bij het nieuwe werken, een andere benadering. Een ander probleem waar gebruikers tegenaan lopen is een veelvoud aan wachtwoorden die ze moeten onthouden. Door alle applicaties onder te brengen op een ‘single sign on’ platform in combinatie met ‘two factor authenticatie’ voorkom je dat mensen wachtwoorden vergeten of ’vergroot je risicico’s doordat ze wachtwoorden ergens opschrijven.

Trend 2 - Identity management wordt de toekomst van beveiliging
In 2012 verwachten we dat de vraag om ‘anytime, any place, any where, any device’ en de beschikbaarheid tot data zal blijven groeien. Applicaties staan centraal opgeslagen in een datacenter, in de cloud of bij derden en dienen vanaf elk willekeurig device beschikbaar te zijn. Hoe houd je grip op de beschikbaarheid van applicaties en hoe houd je controle op degene die toegang heeft tot die gegevens? Bij de beveiliging van deze informatie is het niet relevant hoe goed de encryptie van de database is als de indringer de juiste credentials hiervoor heeft. Om misbruik te voorkomen moet sterke authenticatie van gebruikersaccounts, ook wel identity management, de hoofdprioriteit zijn. Het authentiseren van gebruikersaccounts zal het nieuwe 'antivirus' worden.

Trend 3 - Het aantal hacks neemt komend jaar drastisch toe
Nog nooit zijn er zoveel beveiligingsproblemen in het nieuws geweest als het afgelopen jaar. CRYPTOCARD verwacht dat deze negatieve trend zal doorzetten. Niet alleen bedrijven worden slachtoffer van cybercriminelen. Door de toenemende beveiliging van bedrijfsnetwerken verschuift de aandacht steeds vaker naar particulieren. Het gebruik van statische wachtwoorden als enige beveiliging en het minder bedacht zijn op een aanval maakt ze een eenvoudiger doelwit.

My Marqit

Registreer je gratis voor de volgende voordelen:

  • Kosteloos toegang tot alle informatie
  • Onbeperkt downloaden van whitepapers
  • Altijd up-to-date via de Marqit nieuwsbrieven
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord [vergeten?]