Rackspace benoemt zes cloud-trends voor 2012

20-12-2011

Infrastructuur, open source, mobiele apparaten en services spelen sleutelrol

John Engates, Chief Technology Officer van Rackspace Hosting (NYSE: RAX), is dagelijks bezig met cloud computing. Op basis van zijn jarenlange ervaring en gesprekken met klanten en partners stelt hij zes trends vast die in 2012 en daarna een belangrijke rol zullen spelen op het gebied van cloud computing.

Bekijk hier het overzicht van alle voorspellingen voor 2012

1 - SaaS is een must have!
De softwaremarkt is aan veel verandering onderhevig. Enterprise softwareleveranciers raken steeds vaker in paniek wanneer ze erachter komen dat ze nog geen SaaS-aanbod hebben. Daarom proberen ze andere bedrijven over te nemen die hen aan die extra servicelaag moeten helpen. Maar eerlijk is eerlijk: paniekaankopen zijn zelden verstandig. Bedrijven die dergelijke keuzes maken wacht een roerige tijd.

2 - Service, service en nog eens.... service
Steeds meer organisaties onderkennen dat het Infrastructure-as-a-Service-element (IaaS) tegenwoordig cruciaal is. Klanten zien in dat service en advies over hoe zij daadwerkelijk hun cloud kunnen beheren (wat wij bij Rackspace Fanatical Support noemen) essentiële onderdelen zijn van een succesvolle cloud computing-mix. Deze trend speelt zich af bij zowel mkb-bedrijven als bij de grote jongens. Bedrijven snappen nu dat het geen 'DIY-technologie' is (Do It Yourself) en kloppen bij bedrijven als Rackspace aan voor managed support ter ondersteuning van hybride architecturen.

3 - Tijd om wakker te worden
De tijd is aangebroken dat enterprises de cloud echt gaan omarmen. We zitten in een periode van zogenaamde 'economische vertraging' waarin veel klanten de cloud inzetten om kosten te besparen. Maar er komt een tijd aan waarin deze en andere klanten de extra vruchten plukken van cloud computing: sneller en voordeliger werken. Met andere woorden: mensen leren van de lessen die zijn opgepikt tijdens de recessie en gebruiken die kennis als competitief voordeel.

Een punt van aandacht hierbij zijn twijfels over de veiligheid in de cloud vergeleken met dedicated omgevingen. Maar ook issues die te maken hebben met compliance en prestaties. Veel van deze 'tekortkomingen' worden momenteel prima opgelost door de cloud-industrie. Hierdoor komt een massale omarming van de cloud steeds dichterbij.

4 - Hybride is het toverwoord
Steeds meer productieomgevingen gaan live met hybride clouds, een vorm die de afgelopen tijd enorm aan populariteit heeft gewonnen. Het houdt in dat je verschillende vormen van cloud kunt mixen en matchen met je eigen infrastructuur. Hybride houdt ook in dat klanten de mogelijkheid hebben hun meest bedrijfskritische en gevoelige gegevens in private clouds te kunnen houden. Zij kunnen vervolgens de public cloud inzetten voor maximale flexibiliteit en kostenbesparing.

5 - Mobiele cloud-apparaten
Een belangrijke drijfveer voor het gebruik van cloud computing is de inzet van mobiele apparaten zoals tablets en smartphones die door steeds meer consumenten worden gebruikt. Deze apparaten werken alleen optimaal met een constante cloud-connectie via het web. Het is dus onmogelijk om klanten te kunnen bieden wat ze verwachten, zonder gebruik te maken van cloud-technologie. Eigenlijk zouden deze apparaten door het leven moeten gaan als 'cloud-apparaten'.

6 - Eerlijkheid over Open Source
Open source zal van grote invloed zijn op de toekomst van de cloud. Het OpenStack-project is het schoolvoorbeeld van hoe cloud-infrastructuren in de toekomst ingericht zullen worden. Rackspace investeert veel in OpenStack en gaat meer en meer diensten rond dit open platform ontwikkelen en leveren. Cloud computing is eigenlijk nog relatief nieuw en is zich nog aan het ontwikkelen. Daarom is het aanhaken bij open standaarden de enige manier waarop je snel voortgang kunt boeken. Het gebruik van een traditionele enterprise software-aanpak in de cloud voelt juist niet als een verstandige manier om succesvol te groeien.

Bekijk hier het overzicht van alle voorspellingen voor 2012

My Marqit

Registreer je gratis voor de volgende voordelen:

  • Kosteloos toegang tot alle informatie
  • Onbeperkt downloaden van whitepapers
  • Altijd up-to-date via de Marqit nieuwsbrieven
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord [vergeten?]